Вие сте тук

Гюнтер Йотингер ще се яви на изслушване пред евродепутати

понеделник, 9 Януари, 2017 - 08:13

Еврокомисарят, който пое ресорите на Кристалина Георгиева, ще бъде подложен на изслушване пред евродепутати в Брюксел. Германецът Гюнтер Йотингер получи управлението на бюджета и човешките ресурси в ЕК, а неговото портфолио „Цифрова икономика и общество“ бе разпределено на естонския му колега Андрус Ансип, предаде Никола Миладинов - кор. на БНР в Брюксел.

Гюнтер Йотингер си навлече критики в края на миналата година, когато по време на реч в Хамбург направи изявления, определяни от някои като „хомофобски и расистки“. Германският еврокомисар поднесе публични извинения и вече пое ресора „Бюджет и човешки ресурси“ считано от 1 януари -  още преди да мине днешната обмяна на мнения с евродепутатите.

„Решението на Юнкер дори да не изчака изслушването е неприемлива демонстрация на сила“, коментираха от групата на Зелените. Това не е проблем според ЕК, защото преразпределянето на отговорности между комисарите влиза в сила незабавно и е записано в Рамково споразумение за отношенията й с Европейския парламент, подчерта говорителят Маргаритис Схинас:

Нищо апокалиптично не казва рамковото споразумение, това е нормален междуинституционален процес.

Очаква се депутати и от други партии да питат Йотингер за възгледите му спрямо хора с различен етнос и сексуална ориентация, освен за компетенциите му в европейското бюджетиране. Бившият комисар по енергетиката ще отговаря и на обвиненията относно пътуването му до Унгария в частен самолет на германския енергиен лобист Клаус Магнолд. Той вече заяви, че не е извършил етично нарушение. Одобряването на Йотингер няма да зависи от гласуването на всички евродепутати в пленарна зала. Заключението от съвместното изслушване на трите комисии по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси ще бъдат предоставени на шефовете на парламентарните групи. Именно те ще се произнесат окончателно на 12 януари.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.