Вие сте тук

Гюнтер Йотингер ще се яви на изслушване пред евродепутати

Дата на публикуване: 
понеделник, 9 Януари, 2017 - 08:13

Еврокомисарят, който пое ресорите на Кристалина Георгиева, ще бъде подложен на изслушване пред евродепутати в Брюксел. Германецът Гюнтер Йотингер получи управлението на бюджета и човешките ресурси в ЕК, а неговото портфолио „Цифрова икономика и общество“ бе разпределено на естонския му колега Андрус Ансип, предаде Никола Миладинов - кор. на БНР в Брюксел.

Гюнтер Йотингер си навлече критики в края на миналата година, когато по време на реч в Хамбург направи изявления, определяни от някои като „хомофобски и расистки“. Германският еврокомисар поднесе публични извинения и вече пое ресора „Бюджет и човешки ресурси“ считано от 1 януари -  още преди да мине днешната обмяна на мнения с евродепутатите.

„Решението на Юнкер дори да не изчака изслушването е неприемлива демонстрация на сила“, коментираха от групата на Зелените. Това не е проблем според ЕК, защото преразпределянето на отговорности между комисарите влиза в сила незабавно и е записано в Рамково споразумение за отношенията й с Европейския парламент, подчерта говорителят Маргаритис Схинас:

Нищо апокалиптично не казва рамковото споразумение, това е нормален междуинституционален процес.

Очаква се депутати и от други партии да питат Йотингер за възгледите му спрямо хора с различен етнос и сексуална ориентация, освен за компетенциите му в европейското бюджетиране. Бившият комисар по енергетиката ще отговаря и на обвиненията относно пътуването му до Унгария в частен самолет на германския енергиен лобист Клаус Магнолд. Той вече заяви, че не е извършил етично нарушение. Одобряването на Йотингер няма да зависи от гласуването на всички евродепутати в пленарна зала. Заключението от съвместното изслушване на трите комисии по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси ще бъдат предоставени на шефовете на парламентарните групи. Именно те ще се произнесат окончателно на 12 януари.