Вие сте тук

Представиха логото на Българското председателство на ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 17 Януари, 2017 - 14:05

Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева представи логото на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Негов автор е Тодор Ангелиев. Той е заложил на три елемента в своят вариант на лого - на кирилицата, българската шевица и българският флаг.

Победителят бе обявен от директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС посланик Любомир Иванов в присъствието на министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието в оставка Меглена Кунева. Авторът ще получи награда от 10 хил. лв.

„В продължение на 6 месеца на всякъде по света това лого ще бъде символ на България, така е било и при всички останали председателства. Над 180 творци изпратиха своите проекти, което означава, че сме успели да направим кампанията - да ги информираме да могат се явят на това състезание", изтъкна Меглена Кунева.

В конкурса са участвали не само български автори, а и 10 чуждестранни, сред които македонци, германци и украинци. Розата, шевиците и кирилицата са били сред най-използваните елементи от авторите. По думите на председателя на журито проф. Георги Янков журито е разгледало всички подадени проекти, като е бил отстранен само един участник, заради това, че не е спазил условията за анонимност. Предложеното от Тодор Ангелиев лого е било избрано след два тура на гласуване, като е събрало 76 от 90 възможни точки.