Вие сте тук

Турция няма достатъчен напредък, за да бъдат отменени визите за турски граждани при пътувания в ЕС

петък, 24 Февруари, 2017 - 10:51

Турция не отбелязва достатъчен напредък, за да получи отмяна на визите за турски граждани при пътувания в ЕС, заяви пред Ройтерс отговорен представител на ЕС, позовавайки се на доклад на Европейската комисия, предаде БТА.

Съгласно споразумение, постигнато през март миналата година в разгара на най-голямата миграционна криза в Европа след Втората световна война, Турция се ангажира да възпира преминаването на нелегални мигранти от нейна територия към ЕС в замяна на финансова помощ и на отмяна на визите за нейните граждани.

Турция се справя добре с граничния контрол, но в редовен доклад, който Европейската комисия планира да публикува следващата седмица, ще бъде отбелязано, че тя все още отлага реформи на "антитерористичното законодателство, партийното финансиране, съдебното сътрудничество", посочи източникът.

Усложненията около преговорите за повторно обединение на Кипър също не предвещават добро за Турция, изтъкна източникът.

Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара очаква ЕС да предприеме стъпки за отмяна на визите за турски граждани колкото се може по-скоро.

Това бе отхвърлено в Брюксел като "абсурд", тъй като Турция не изпълнява условията, посочи представителят на ЕС.

Той призна, че управлението на границите и турската подкрепа за бежанците "работят добре", но не се очаква напредък по въпроса за визите в скоро време, тъй като не се очакват промени в антитерористичното законодателство преди и непосредствено след референдума на 16 април.

Референдумът за конституционни промени, които ще разширят пълномощията на президента, "поставя проблеми сам по себе си", тъй като "проектоконституцията има много сериозни недостатъци", каза представителят на ЕС.

ЕС няма официално да коментира конституционните реформи в Турция, за да избегне възприятие, че се намесва в изборния процес, но Венецианската комисия към Съвета на Европа, съставена от правни експерти, ще публикува "доста солени" забележки в средата на март, посочи представителят на ЕС.

Източникът изключи възможността за среща на върха ЕС-Турция преди референдума въпреки желанието на Ердоган за това. На пресконференция в Брюксел говорител на Европейската комисия посочи официалната линия на евросъюза: "Работата продължава и ЕС и Турция остават ангажирани със споразумението от март и със съответните задължения".

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.