Вие сте тук

Шотландия вероятно ще започне подготовка за нов референдум за независимост

понеделник, 27 Февруари, 2017 - 17:04

Шотландското правителство вероятно ще започне подготовка за нов референдум за независимост, който да се проведе през следващата година, съобщава британският вестник The Times.

Британското издание предполага, че първият министър на Шотландия – Никола Стърджън – ще използва задействането на член 50 от Лисабонския договор на ЕС от страна на Великобритания, за да агитира за ново гласуване за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство. Трябва обаче да се има предвид, че шотландското правителство не може едностранно да свика референдум, тъй като се нуждае от съгласието на властите в Лондон, предаде БНР.

Правителството на Великобритания се опита да опровергае информацията, отбелязвайки, че все още не е взело решение дали чрез задействането на член 50 Обединеното кралство ще обяви края на свободното движение на гражданите на ЕС. Според вестник The Telegraph се очаква премиерът Тереза Мей да заяви, че след активирането на този член от Договора на ЕС европейските граждани, които пътуват до Великобритания, няма да имат автоматичното право на постоянен престой в страната.

Очаква се днес Камарата на лордовете да продължи със законодателните разисквания по отношение на т.нар. "уведомление за оттегляне" на страната от Европейския съюз, което вече беше одобрено от Горната камара на британския парламент. Вторият ден на етап на изслушванията ще бъде на 1-ви март преди третото окончателно одобрение, което се очаква на 7-и март. След третото разглеждане законопроектът или ще бъде изпратен обратно към Камарата на общините, за да бъдат разгледани всички изменения, или изпратен за кралско одобрение, преди да стане официален нормативен акт на парламента.

Заплахата за повторното провеждане на референдум за независимост на Шотландия създава излишна несигурност и разделение. Това заяви говорител на британското правителство, цитиран от Ройтерс. Коментарите му дойдоха в отговор на информации в медиите, че шотландските националисти се подготвят да изискат нов вот. Въпросът не е дали би могъл да се проведе втори референдум, а дали би трябвало да има такъв, като ясният отговор е "не", посочи говорителят.

Новината за евентуално насрочване на нов референдума за независимост в Шотландия доведе до натиск от продажби на британската лира при старта на днешната търговия. Паундът се понижи с 0,4% към 8-дневно дъно около 1,2391 долара, докато еврото поскъпна с 0,72% към едноседмичен връх от 0,8533 британски лири.

През 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта, като 55,3 на сто гласуваха против отделянето от Обединеното кралство. Темата обаче отново стана актуална, след като през юни миналата година на референдума за Брекзит беше гласувано в полза на излизане от Европейския съюз. Мнозинството от шотландците подкрепиха оставането на Великобритания в Съюза, но британските избиратели като цяло избраха да напуснат евроблока.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.