Вие сте тук

Бивш британски премиер разкритикува остро приготовленията по Брекзит

вторник, 28 Февруари, 2017 - 10:33

Бившият британски премиер Джон Мейджър разкритикува остро приготовленията на Великобритания за излизане от Европейския съюз, като отбеляза, че правителството трябва да предложи повече убедителност и по-малко „евтина риторика“, ако иска да постигне добро споразумение, предаде БТА.

Мейджър, който оглавяваше правителство на консерваторите от 1990 до 1997 г., обвини поддържащите Брекзит политици, че създават на британците нереалистични очаквания за живота извън ЕС.

В реч в лондонския център за външнополитически изследвания „Чатъм хаус“ бившият премиер определи набелязаната от правителството цел за две години да уреди условията на раздялата с ЕС и да изгради нови отношения със съюза като твърде оптимистична.

Мейджър отбеляза, че на избирателите трябва да се даде по-точна представа за „продължителността и сложността на огромното начинание, което предстои“.

Той каза, че има реална опасност Великобритания да не получи споразумението за свободна търговия с ЕС, което правителството желае.

Зад дипломатическите любезности атмосферата вече е доста неприятна. Малко повече обаяние и много по-малко евтина риторика ще са много полезни за защитата на британските интереси, подчерта експремиерът.

Мейджър, който подкрепи изгубилия лагер за оставане в ЕС на референдума миналата година, каза че победилите привърженици на излизането от съюза трябва да престанат да препоръчват на опонентите си да приемат кротко резултата.

Онези 48 процента, които гласуваха за оставане, не са по-малко загрижени за страната ни от 52-та процента, гласували за напускане, заяви той.

Мейджър предупреди, че напускането на 28-членния съюз ще отслаби гласа на Великобритания по света и ще я направи по-зависима от САЩ и новия президент Доналд Тръмп, когото определи като „по-непредсказуем, ненадежден и по-малко настроен на вълната на нашия свободен пазар и социално-либерални инстинкти от всеки от предшествениците си“.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.