Вие сте тук

Огнян Герджиков: Служебното правителство няма да номинира български еврокомисар до 26 март

сряда, 1 Март, 2017 - 13:58

До 26-и март служебното правителство няма да номинира български еврокомисар, каза премиерът Огнян Герджиков. Той не изключи ръководеното от него правителство да управлява по-дълго от три месеца, като не смята, че смяната на областните управители е реваншизъм. Служебният министър-председател допуска, че заради липсата на машини за гласуване изборите могат да бъдат обжалвани, предаде БНР.

Герджиков обясни, че дали служебното правителство ще излъчи еврокомисар ще зависи от резултата на вота, както и от това дали бързо след изборите ще се сформира редовно правителство:

„Можем още 25 дена, още едни месец да бъдем без еврокомисар, но от там насетне, ако няма положителен резултат от изборите, тогава нашето правителство ще излъчи еврокомисар“, каза Герджиков като допусна, че има вариант служебният кабинет да управлява повече от три месеца:

„Не е изключено, с оглед на резултатите от изборите, да не може да бъде съставен своевременно кабинет и да се влезе в една спирала, което никак няма да е добре за никого, но независимо от това ние ще изпълняваме докрай нашите задължения, освен ако президентът Радев не реши да назначи нов служебен кабинет“.

Огнян Герджиков отхвърли критиките за реваншизъм с направените кадрови промени при областните управители. Той припомни действията на служебния кабинет Стефан Софиянски:

„Бяха от сменени всички областни управители до един, а ние все пак оставихме 7 или 8 (да не сбъркам числото), и тези, които са работили, по наша информация, най-добре през годините“.

Премиерът допусна, че заради невъзможността да се осигури машинно гласуване, може да се иска касиране на изборите от някои участници:

„Досега сме гласували винаги по определения начин, с хартиените бюлетини. Аз лично не виждам пречка това да стане по същия начин и на предстоящите избори на 26-и март. Разбира се, няма да се изненадам, ако биват атакувани резултатите от изборите. В крайна сметка като правова държава имаме орган, който се произнася по тези въпроси - това е Конституционният съд“.

Служебният кабинет има амбицията да подаде молба за влизане на България в Предверието на Еврозоната - ЕРМ2, каза пред журналисти в МС премиерът Огнян Герджиков, коментира БТА. България отговаря на три от четирите критерия, но това е политически въпрос и са нужни консултации с другите страни в Еврозоната. Задачата е много трудна има много работа и ще се радвам ако успеем да я свършим, но се пак не мога да гарантирам, добави Герджиков.

Премиерът и вицепремиери дадоха днес отчет в МС за свършеното от кабинета през първия месец на управление.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.