Вие сте тук

Огнян Герджиков: Служебното правителство няма да номинира български еврокомисар до 26 март

Дата на публикуване: 
сряда, 1 Март, 2017 - 13:58

До 26-и март служебното правителство няма да номинира български еврокомисар, каза премиерът Огнян Герджиков. Той не изключи ръководеното от него правителство да управлява по-дълго от три месеца, като не смята, че смяната на областните управители е реваншизъм. Служебният министър-председател допуска, че заради липсата на машини за гласуване изборите могат да бъдат обжалвани, предаде БНР.

Герджиков обясни, че дали служебното правителство ще излъчи еврокомисар ще зависи от резултата на вота, както и от това дали бързо след изборите ще се сформира редовно правителство:

„Можем още 25 дена, още едни месец да бъдем без еврокомисар, но от там насетне, ако няма положителен резултат от изборите, тогава нашето правителство ще излъчи еврокомисар“, каза Герджиков като допусна, че има вариант служебният кабинет да управлява повече от три месеца:

„Не е изключено, с оглед на резултатите от изборите, да не може да бъде съставен своевременно кабинет и да се влезе в една спирала, което никак няма да е добре за никого, но независимо от това ние ще изпълняваме докрай нашите задължения, освен ако президентът Радев не реши да назначи нов служебен кабинет“.

Огнян Герджиков отхвърли критиките за реваншизъм с направените кадрови промени при областните управители. Той припомни действията на служебния кабинет Стефан Софиянски:

„Бяха от сменени всички областни управители до един, а ние все пак оставихме 7 или 8 (да не сбъркам числото), и тези, които са работили, по наша информация, най-добре през годините“.

Премиерът допусна, че заради невъзможността да се осигури машинно гласуване, може да се иска касиране на изборите от някои участници:

„Досега сме гласували винаги по определения начин, с хартиените бюлетини. Аз лично не виждам пречка това да стане по същия начин и на предстоящите избори на 26-и март. Разбира се, няма да се изненадам, ако биват атакувани резултатите от изборите. В крайна сметка като правова държава имаме орган, който се произнася по тези въпроси - това е Конституционният съд“.

Служебният кабинет има амбицията да подаде молба за влизане на България в Предверието на Еврозоната - ЕРМ2, каза пред журналисти в МС премиерът Огнян Герджиков, коментира БТА. България отговаря на три от четирите критерия, но това е политически въпрос и са нужни консултации с другите страни в Еврозоната. Задачата е много трудна има много работа и ще се радвам ако успеем да я свършим, но се пак не мога да гарантирам, добави Герджиков.

Премиерът и вицепремиери дадоха днес отчет в МС за свършеното от кабинета през първия месец на управление.