Вие сте тук

Основен приоритет на Оланд е да не допуска Марин льо Пен да спечели президентските избори

понеделник, 6 Март, 2017 - 11:19

Френският президент Франсоа Оланд определи като свой основен приоритет да не допусне лидерът на партията „Национален фронт” Марин льо Пен до поста на държавен глава на предстоящите избори. Това заяви самият той в интервю за френския в. „Монд”, цитиран от BTV.

„Ако кандидатът от „Националния фронт” спечели, тя ще започне процедура по излизане от еврозоната и от ЕС като цяло. Това е целта, която преследват всички популисти – да напуснат Европа, да се затворят за света и мечтаят за бъдеще сред различни бариери и наблюдателни кули по границите”, коментира още той.

По думите му нарастващата популярност крайнодесните във Франция през последните 30 години е сериозна заплаха за страната.

На въпрос дали е възможно Марин льо Пен да победи на вота президентът заяви, че „Франция няма да се предаде”.

На фона на тези събития, миналата седмица Европейският парламент (ЕП) реши да бъде отнет имунитета на френския евродепутат Марин льо Пен. Причината за това са снимки и клипове на обезглавявания на "Ислямска държава", споделени от льо Пен в социалните мрежи, съобщиха информационните агенции.

Вотът в пленарната зала на Европейския парламент бе потвърждение на решение на правната комисия към законодателния орган на ЕС.

Отнемането на имунитета на французойката означава, че срещу нея може да бъде започнато наказателно производство. За провинението "публикуване на изображения с насилие" е възможно, при определени обстоятелства, да бъде произнесена присъда до три години затвор и глоба от 75 хиляди евро, посочва Ройтерс.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.