Вие сте тук

Основен приоритет на Оланд е да не допуска Марин льо Пен да спечели президентските избори

Дата на публикуване: 
понеделник, 6 Март, 2017 - 11:19

Френският президент Франсоа Оланд определи като свой основен приоритет да не допусне лидерът на партията „Национален фронт” Марин льо Пен до поста на държавен глава на предстоящите избори. Това заяви самият той в интервю за френския в. „Монд”, цитиран от BTV.

„Ако кандидатът от „Националния фронт” спечели, тя ще започне процедура по излизане от еврозоната и от ЕС като цяло. Това е целта, която преследват всички популисти – да напуснат Европа, да се затворят за света и мечтаят за бъдеще сред различни бариери и наблюдателни кули по границите”, коментира още той.

По думите му нарастващата популярност крайнодесните във Франция през последните 30 години е сериозна заплаха за страната.

На въпрос дали е възможно Марин льо Пен да победи на вота президентът заяви, че „Франция няма да се предаде”.

На фона на тези събития, миналата седмица Европейският парламент (ЕП) реши да бъде отнет имунитета на френския евродепутат Марин льо Пен. Причината за това са снимки и клипове на обезглавявания на "Ислямска държава", споделени от льо Пен в социалните мрежи, съобщиха информационните агенции.

Вотът в пленарната зала на Европейския парламент бе потвърждение на решение на правната комисия към законодателния орган на ЕС.

Отнемането на имунитета на французойката означава, че срещу нея може да бъде започнато наказателно производство. За провинението "публикуване на изображения с насилие" е възможно, при определени обстоятелства, да бъде произнесена присъда до три години затвор и глоба от 75 хиляди евро, посочва Ройтерс.