Вие сте тук

Деница Златева смята, че е важно да се чуе гласът на хората за бъдещето на ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 7 Март, 2017 - 15:51

„Изключително важно е да чуем гласа на хората за бъдещето на ЕС, защото един от основните проблеми за нарастващия евроскептицизъм е това откъсване на лидерите и институциите в Брюксел от обикновените граждани“. Това заяви вицепремиерът Деница Златева пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА.

Тя отбеляза, че дискусиите за Бялата книга на Европейската комисия предстоят, като някои от сценариите, предложени от ЕК, според нея са по-приемливи от други. „Имам своето предпочитание“, заяви Златева, попитана за оценка. „Дискусията предстои и решението може да не бъде само в рамките на един от тези пет варианта. На предстоящия Европейски съвет президентът ще изрази националната позиция, важно е в разговорите да участват не само политическите лидери, но и гражданското общество, и неправителственият сектор“, отбеляза вицепремиерът.

Днес Златева е изразила позицията на нашата страна в подкрепа на продължаване действието на Европейския фонд за стратегически инвестиции (по плана "Юнкер" - бел. кор.) до 2020 г. и увеличаването му до 500 милиона евро, при по-ясно изразен географски и секторен подход. По въпроса с миграцията нашата страна е настояла за споделена солидарност по предизвикателствата, пред които Европа е изправена, както и особено внимание да бъде отделено на защитата на външните граници на ЕС.

По въпроса за Западните Балкани България е изразила притеснение от развитието на обстановката в Македония. Заявихме, че демократичните процеси и процедури трябва да бъдат спазвани и зачитани. Европейската перспектива пред Западните Балкани е необратима, посочи Златева. Тя добави, че днес отново нашата страна е подкрепила създаването на службата на прокурора на ЕС.