Вие сте тук

ЕС одобри регламент за затягане на проверките по външните граници

Дата на публикуване: 
вторник, 7 Март, 2017 - 17:08

Съветът на ЕС одобри регламент, който променя Шенгенския граничен кодекс и предвижда систематични проверки, при които ще има съпоставки с бази данни за всички хора, в това число и европейските граждани, при влизането и излизането през външните граници на съюза, предадоха АНСА и ТАСС, като се позоваха на негово изявление, цитирани от БТА.

Целта е да се засили борбата с тероризма, в частност борбата срещу феномена на завръщащи се от Ирак и Сирия бойци.

"Укрепването на нашите външни граници е важен инструмент за борба срещу терористичната заплаха в Европа и за подобряване на сигурността на нашите граждани. Систематичните проверки по външните граници ни предоставят средства за справяне с потенциалните рискове за вътрешната сигурност на блока, в това число и рисковете, които представляват чуждите бойци", заяви малтийският министър на външните работи Кармело Абела, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.

В съобщение на Съвета на ЕС се уточнява, че промяната на Шенгенския кодекс задължава страните членки да извършват систематични проверки спрямо съответните бази данни за всички хора, в това число и онези, които се ползват от правото на свободно движение според европейските закони, когато те прекосяват външните граници. Базите данни спрямо, които ще бъдат извършени проверките, включват Шенгенската информационна система и базата данни на Интерпол за откраднати и изгубени документи за самоличност. Проверките също така ще позволят на страните членки да установяват, че проверяваните хора не представляват заплаха за вътрешната сигурност, обществената политика или общественото здраве. Това задължение трябва да се прилага на всички външни граници (на сухопътните, морските и въздушните граници) както на влизане, така и на излизане.

Когато обаче систематичните съпоставки с базите данни биха могли да доведат до несъразмерно въздействие върху трафика на морските или сухопътните граници, страните членки ще имат правото да извършват само целеви съпоставки с базите данни, ако това няма да доведе до рискове, свързани с вътрешната сигурност, с обществената политика или с международните отношения, или ако това не би представлявало заплаха за общественото здраве.

По отношение на проверките на въздушните граници страните членки могат да извършват целеви проверки спрямо базите данни само за преходен период от 6 месеца от влизането в сила на регламента. Този период може да бъде удължен до 18 месеца в изключителни и специфични случаи, където има инфраструктурни трудности, налагащи по-дълъг период, за да се направят необходимите проверки.

Регламентът вече бе одобрен от Европейския парламент. Следващата стъпка ще бъде Съветът на ЕС и ЕП да го подпишат. След това регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно, се казва в съобщението на Съвета.