Вие сте тук

Германия и Франция се обявиха за Европа на различни скорости

Дата на публикуване: 
вторник, 7 Март, 2017 - 11:02

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания пледират за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни-членки да напредват по-бързо от други, предаде в. „Труд“. Френският президент Франсоа Оланд събра във Версай германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Испания и Италия – Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

Франция и Германия заявяват желанието си за Европа на различни скорости откровено.

Другите две страни – Италия и Испания, се присъединяват с дипломатични уточнения за повече интеграция в определени области или за различни нива на интеграция в общността.

Бъдещите ядра, около които ще се определят различните скорости в общността, се очертават в областите: обща отбрана, защита на външните граници, регулиране на миграционния проблем, фискална и валутна политика.

„Единството – това не е еднаквостта“, заяви домакинът на срещата Франсоа Оланд. Той уточни, че ЕС на различни скорости означава по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.

„Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят. Европа на различни скорости е необходимост, в противен случай ще закъсаме. Съюзът винаги трябва да е отворен, никой няма да бъде изключен, но не всеки трябва да бъде насилван да участва във всеки проект”, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

Италианският премиер Джентилиони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция. Испанският му колега Рахой каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.