Вие сте тук

Съдът на ЕС потвърди, че правителствата не са длъжни да издават хуманитарни визи на кандидати за убежище

Дата на публикуване: 
вторник, 7 Март, 2017 - 12:27

Европейският съд днес потвърди, че държавите от ЕС не са длъжни да издават хуманитарни визи на хора, търсещи международна закрила.

Съдът се произнесе по искане на Белгия, която отказа да издаде хуманитарни визи на семейство от Алепо. Сирийците подадоха искане за белгийски хуманитарни визи, като възнамеряваха след това да поискат от Белгия бежански статут, предаде БТА.

Съдът установява, че намерението за придобиването на статут на закрила означава, че семейството би пребивавало в Белгия повече от 90 дни. Затова съдът отбелязва, че въпросът излиза от обсега на общностното законодателство и остава в обхвата на националните закони.

По-рано белгийски съд се произнесе с решение срещу белгийското правителство, като осъди властите да издадат визи и да платят обезщетение от по 1000 евро на ден на всеки от четиричленното сирийско семейство до уреждането на въпроса. Белгийските власти не се съобразиха с решението на националния съд в очакване на произнасянето на Съда на ЕС.

По-рано днес медии в Белгия съобщиха, че правителството се подготвя за реакция, ако Европейският съд се бе произнесъл в обратния смисъл. Предвиждаше се в такъв случай Белгия "временно" да затвори консулските си служби в съседните на Сирия държави, за да бъде технически невъзможно приемането на искания за хуманитарни визи.