Вие сте тук

Тереза Мей не смята, че трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия

четвъртък, 9 Март, 2017 - 16:28

Британският премиер Тереза Мей не смята, че трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия, каза днес неин говорител след като шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е възможно през 2018 г. да се свика второ такова допитване, предаде БТА.

"Референдумът се състоя едва през 2014 г. Това беше честен, категоричен и законен вот. Двете страни се съгласиха да му се подчинят и според нас те трябва да го направят. Смятаме, че да продължават дискусиите за втори референдум е отклоняване на вниманието", каза говорителят на Мей пред журналисти.

Законопроектът, който ще разреши на британското правителство да задейства Брекзита, ще бъде върнат в Камарата на общините в понеделник за разглеждане, което може да продължи във вторник и сряда. Веднага след това той можа да бъде окончателно приет, каза лидерът на Камарата Дейвид Лидингтън, цитиран от Франс прес.

Това означава, че Лондон ще може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор още следващата седмица.

Според Киър Стармър, който отговаря по въпросите за Брекзита в правителството в сянка на опозиционната Лейбъристка партия, Тереза Мей ще задейства процедурата по отделянето на Великобритания от ЕС в сряда или четвъртък.

Текстът на законопроекта беше одобрен от депутатите в началото на февруари, но при разглеждането в Камарата на лордовете в него бяха внесени промени и това наложи връщането му в долната камара.

Лордовете настояха да бъдат защитени правата на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, и парламентът да има последната дума по окончателното споразумение с Брюксел.

Вчера британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис заяви пред депутатите, че правителството ще се противопостави на тези промени, които смята за излишни.

То разполага с мнозинство в Камарата на общините, но е възможно някои депутати консерватори да гласуват заедно с опозицията, отбелязва АФП.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.