Вие сте тук

Камарата на общините ще реши днес дали да приеме поправките в проектозакона за Брекзит

Дата на публикуване: 
понеделник, 13 Март, 2017 - 09:54

Британските депутати в Камарата на общините ще гласуват днес дали да приемат, или да отхвърлят одобрените от Камарата на лордовете поправки в проектозакона за Брекзит. Ако поправките бъдат отхвърлени и лордовете се съгласят с това решение, на теория Тереза Мей още във вторник може да обяви "развода" с ЕС, коментира БНР.

След обсъждане и гласуване депутатите ще вземат съдбовно решение за времето, когато може да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор за стартиране на преговорите за Брекзит. Камарата на лордовете одобри две поправки – за гарантиране правата на гражданите на ЕС на Острова и за правото на парламента да гласува заключителното споразумение по Брекзит. Ако обаче, както при първото гласуване в Камарата на общините, някои от разбунтувалите се консерватори се въздържат от подкрепа за поправките, проектозаконът ще бъде одобрен, и при съгласие и на Камарата на лордовете Тереза Мей ще получи така необходимия закон за стартиране на процедурата по Брекзит.

В неделя министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис призова депутатите да "не връзват ръцете на премиера", но се постара максимално да даде гаранции, че първото нещо, с което ще се захване правителството в преговорите, ще бъдат именно двете предложени поправки. Мнозина обаче все още се притесняват, че Тереза Мей ще извади Великобритания от Съюза, дори и да не е постигнала сделка до края на преговорите.