Вие сте тук

Турция замрази дипломатическите си отношения с Нидерландия и отправи остри критики към ЕС

вторник, 14 Март, 2017 - 10:44

Турските власти отговориха остро на вчерашните критики от страна на Европейския съюз /ЕС/ заради дипломатическия конфликт между Холандия и Турция.

„Недалновидните изказвания на ЕС нямат никаква стойност за нашата държава“, се казва в изявление на турското външно министерство, цитирано от БНР.

Вчера от Брюксел предупредиха Анкара да се въздържа от изказвания и действия, които могат допълнително да изострят ситуацията между турските и холандските власти.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък заяви, че Европейският съюз не е спазил ангажиментите си по споразумението за миграцията и че Турция може да преразгледа сделката.

Турция спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Това обяви още вицепремиерът и говорител на правителството Нуман Куртулмуш след провелото се снощи заседание на Министерския съвет.

Анкара взе решението за тези мерки, след като холандските власти изгониха от страната турския министър за  семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кая и не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам. В допълнение към тези мерки се прекратява и дейността на парламентарната група за приятелство между Турция и Холандия.

Говорителят на турското правителство посочи още, че Анкара смята, че скандалът с Холандия не е случаен:

„Убедени сме, че конфликтът е имал за цел да провокира негативизъм във връзка с референдума за конституционните промени и да катализира вражеско отношение към Турция“, заяви Куртулмуш.

Турция замрази отношенията си на високо равнище с Холандия, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитационни митинги от страна на турски политици в страната. Освен това Анкара няма да позволи на холандския посланик да се завърне в Турция, съобщава АФП.

Анкара няма да прилага никакви санкции и ограничения върху посещенията на обикновените холандски граждани. Напрежението между двете страни обаче се засилва. Германия и Холандия посъветваха гражданите си да са предпазливи при пътуване в Турция, предаде Ройтерс, цитиран от БНТ.

„Има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете бдителни и избягвайте големи тълпи“, заяви холандското външно министерство.

От своя страна германското външно ведомство обяви, че германците, пътуващи в Турция, трябва да очакват повишено напрежение и протести преди референдума на 16 април за правомощията на президента Реджеп Ердоган. Затова хората, които пътуват, са съветвани да стоят далеч от политически събирания и големи групи от хора.

„Докато Холандия не даде компенсация за стореното, отношенията на високо равнище и планираните визити на министерско и по-високо равнище ще бъдат отменени“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш след проведена среща в Анкара.

„Турските власти обсъждат варианти за преразглеждане на взаимоотношенията си с ЕС“, заяви по-рано по телевизионния канал „А Хабер“ турският президент Реджеп Ердоган.

"Въпросите за преразглеждане на отношенията с ЕС са заложени в нашия дневен ред. Сега обаче главната цел е 16 април /датата на референдума за поправки в конституцията, разширяващи правомощията на президента/. Всички знаят моите съображения по отношение на ЕС. Според него Европа, както и досега се опитва да заблуждава Турция, като „и в периода на председателството на Малта тази тактика продължава“.

Ердоган отбеляза, че в тези условия Турция трябва да се заеме с преразглеждане на отношенията си с ЕС. „Те постъпват нечестно. Дадоха ни обещания за бежанците, говореха за помощ от 6 млрд. евро. Дойдоха 750 млн. евро“. Той припомни и че визовата либерализация е трябвало да се случи в края на 2016, но това не е станало. Ердоган обвини в телевизионно интервю германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористите. Той заяви, че Берлин е оставил без последващи действия досиетата на 4 500 предполагаеми терористи, предоставени от Анкара. „Меркел, ти подкрепяш, храниш терористите. Предадохме 4,5 хиляди досиета, но нищо не е направено по тях”, каза президентът.

Ангела Меркел реагира с кратко изявление на нейния говорител. Той каза, че германският канцлер няма да участва в състезание по провокации. Турция за момента не е прекъснала преговорния процес за присъединяване към ЕС в качеството си на пълноправен член, но през последната година той почти не се развива, а отношенията между Анкара и Брюксел все повече се обтягат. Ердоган изтъкна, че явно някои страни членки на ЕС не могат да приемат възхода на Турция като нововъзникваща сила. Той отправи и директно обвинение, че те умишлено се опитват да саботират гласуването в полза на референдума за измененията в турската конституция.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.