Вие сте тук

Турция замрази дипломатическите си отношения с Нидерландия и отправи остри критики към ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Март, 2017 - 10:44

Турските власти отговориха остро на вчерашните критики от страна на Европейския съюз /ЕС/ заради дипломатическия конфликт между Холандия и Турция.

„Недалновидните изказвания на ЕС нямат никаква стойност за нашата държава“, се казва в изявление на турското външно министерство, цитирано от БНР.

Вчера от Брюксел предупредиха Анкара да се въздържа от изказвания и действия, които могат допълнително да изострят ситуацията между турските и холандските власти.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък заяви, че Европейският съюз не е спазил ангажиментите си по споразумението за миграцията и че Турция може да преразгледа сделката.

Турция спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Това обяви още вицепремиерът и говорител на правителството Нуман Куртулмуш след провелото се снощи заседание на Министерския съвет.

Анкара взе решението за тези мерки, след като холандските власти изгониха от страната турския министър за  семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кая и не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам. В допълнение към тези мерки се прекратява и дейността на парламентарната група за приятелство между Турция и Холандия.

Говорителят на турското правителство посочи още, че Анкара смята, че скандалът с Холандия не е случаен:

„Убедени сме, че конфликтът е имал за цел да провокира негативизъм във връзка с референдума за конституционните промени и да катализира вражеско отношение към Турция“, заяви Куртулмуш.

Турция замрази отношенията си на високо равнище с Холандия, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитационни митинги от страна на турски политици в страната. Освен това Анкара няма да позволи на холандския посланик да се завърне в Турция, съобщава АФП.

Анкара няма да прилага никакви санкции и ограничения върху посещенията на обикновените холандски граждани. Напрежението между двете страни обаче се засилва. Германия и Холандия посъветваха гражданите си да са предпазливи при пътуване в Турция, предаде Ройтерс, цитиран от БНТ.

„Има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете бдителни и избягвайте големи тълпи“, заяви холандското външно министерство.

От своя страна германското външно ведомство обяви, че германците, пътуващи в Турция, трябва да очакват повишено напрежение и протести преди референдума на 16 април за правомощията на президента Реджеп Ердоган. Затова хората, които пътуват, са съветвани да стоят далеч от политически събирания и големи групи от хора.

„Докато Холандия не даде компенсация за стореното, отношенията на високо равнище и планираните визити на министерско и по-високо равнище ще бъдат отменени“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш след проведена среща в Анкара.

„Турските власти обсъждат варианти за преразглеждане на взаимоотношенията си с ЕС“, заяви по-рано по телевизионния канал „А Хабер“ турският президент Реджеп Ердоган.

"Въпросите за преразглеждане на отношенията с ЕС са заложени в нашия дневен ред. Сега обаче главната цел е 16 април /датата на референдума за поправки в конституцията, разширяващи правомощията на президента/. Всички знаят моите съображения по отношение на ЕС. Според него Европа, както и досега се опитва да заблуждава Турция, като „и в периода на председателството на Малта тази тактика продължава“.

Ердоган отбеляза, че в тези условия Турция трябва да се заеме с преразглеждане на отношенията си с ЕС. „Те постъпват нечестно. Дадоха ни обещания за бежанците, говореха за помощ от 6 млрд. евро. Дойдоха 750 млн. евро“. Той припомни и че визовата либерализация е трябвало да се случи в края на 2016, но това не е станало. Ердоган обвини в телевизионно интервю германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористите. Той заяви, че Берлин е оставил без последващи действия досиетата на 4 500 предполагаеми терористи, предоставени от Анкара. „Меркел, ти подкрепяш, храниш терористите. Предадохме 4,5 хиляди досиета, но нищо не е направено по тях”, каза президентът.

Ангела Меркел реагира с кратко изявление на нейния говорител. Той каза, че германският канцлер няма да участва в състезание по провокации. Турция за момента не е прекъснала преговорния процес за присъединяване към ЕС в качеството си на пълноправен член, но през последната година той почти не се развива, а отношенията между Анкара и Брюксел все повече се обтягат. Ердоган изтъкна, че явно някои страни членки на ЕС не могат да приемат възхода на Турция като нововъзникваща сила. Той отправи и директно обвинение, че те умишлено се опитват да саботират гласуването в полза на референдума за измененията в турската конституция.