Вие сте тук

Германия: Турция трябва да остане в НАТО

сряда, 15 Март, 2017 - 14:23

Турция трябва да остане в НАТО независимо от кризата между нея и редица европейски страни, но съюзниците не бива „да изоставят“ и опонентите на турската власт, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

„Турция не улеснява задачата ни в НАТО“, призна Фон дер Лайен, докато Турция вече две седмици протестира срещу забраните в Европа някои нейни министри да участват в митинги, подкрепящи Ердоган, пред турските диаспори на континента, коментира БТА.

„Никой обаче не бива да си въобразява, че една Турция извън НАТО би се вслушвала повече в гласа ни или с нея би се общувало по-лесно, отколкото с Турция, останала в НАТО“, предупреди министърът на отбраната.

Според нея точно защото членките на НАТО са съюзнички, те могат „да дискутират по-лесно за принципите (си), засягащи демокрацията и отвореността на обществото - дори при противопоставяне“.

Германският министър на отбраната, която е част от всички правителства на канцлера Ангела Меркел за 11 години, смята също, че задържането на Турция в НАТО е сигнал, отправен към опонентите на турския президент Реджеп Ердоган.

„Не бива да изоставяме големия брой турци, които не желаят да бъдат разширени пълномощията на президента“ чрез референдума на 16 април в Турция, добави Фон дер Лайен.

В конфликт с Турция са въвлечени най-вече Германия и Холандия, възпрепятствали редица турски министри да агитират на тяхна земя за отговор с „да“ на референдума.

Турският президент обвини Германия, че използва „нацистки“ методи, че подкрепя „терористите“ в страната му и че агитира за отговор с „не“ на референдума. Ердоган спомена и за ролята на Холандия в геноцида в Сребреница, бивша Югославия, през 1995 г., като я заплаши с ответни мерки.

Вчера германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обвини турското правителство, че с провокациите си срещу Европа цели да се представи за жертва, за да повлияе на резултата от референдума.

От своя страна Анкара счита, че Амстердам е нарушил Виенската конвенция за дипломатически отношения, предаде агенция Блумбърг.

Турция ще подаде жалба срещу Нидерландия в светлината на разразилия се конфликт между двете държави не в една, а в цели три международни организации – ООН, ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – бел.ред.) и Съвета на Европа. За намеренията на Анкара съобщава турският вестник Hurriyet Daily News, позовавайки се на дипломатически източници.

По данни на информаторите на изданието Турция ще аргументира исковете си срещу Амстердам с, по мнение на официална Анкара, нарушаване от страна на Нидерландия на Виенската конвенция за дипломатически отношения.

От своя страна президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган по-рано обяви, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради действията на Нидерландия. По-късно, посредством дипломатическа нота, Анкара обвини Амстердам в нарушаване на Виенската конвенция за дипломатически и консулски нарушения. Министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик пък категорично заяви, че Анкара „без съмнение“ ще въведе санкции по отношение на западноевропейската страна заради разгорелия се дипломатически скандал.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.