Вие сте тук

Германия: Турция трябва да остане в НАТО

Дата на публикуване: 
сряда, 15 Март, 2017 - 14:23

Турция трябва да остане в НАТО независимо от кризата между нея и редица европейски страни, но съюзниците не бива „да изоставят“ и опонентите на турската власт, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

„Турция не улеснява задачата ни в НАТО“, призна Фон дер Лайен, докато Турция вече две седмици протестира срещу забраните в Европа някои нейни министри да участват в митинги, подкрепящи Ердоган, пред турските диаспори на континента, коментира БТА.

„Никой обаче не бива да си въобразява, че една Турция извън НАТО би се вслушвала повече в гласа ни или с нея би се общувало по-лесно, отколкото с Турция, останала в НАТО“, предупреди министърът на отбраната.

Според нея точно защото членките на НАТО са съюзнички, те могат „да дискутират по-лесно за принципите (си), засягащи демокрацията и отвореността на обществото - дори при противопоставяне“.

Германският министър на отбраната, която е част от всички правителства на канцлера Ангела Меркел за 11 години, смята също, че задържането на Турция в НАТО е сигнал, отправен към опонентите на турския президент Реджеп Ердоган.

„Не бива да изоставяме големия брой турци, които не желаят да бъдат разширени пълномощията на президента“ чрез референдума на 16 април в Турция, добави Фон дер Лайен.

В конфликт с Турция са въвлечени най-вече Германия и Холандия, възпрепятствали редица турски министри да агитират на тяхна земя за отговор с „да“ на референдума.

Турският президент обвини Германия, че използва „нацистки“ методи, че подкрепя „терористите“ в страната му и че агитира за отговор с „не“ на референдума. Ердоган спомена и за ролята на Холандия в геноцида в Сребреница, бивша Югославия, през 1995 г., като я заплаши с ответни мерки.

Вчера германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обвини турското правителство, че с провокациите си срещу Европа цели да се представи за жертва, за да повлияе на резултата от референдума.

От своя страна Анкара счита, че Амстердам е нарушил Виенската конвенция за дипломатически отношения, предаде агенция Блумбърг.

Турция ще подаде жалба срещу Нидерландия в светлината на разразилия се конфликт между двете държави не в една, а в цели три международни организации – ООН, ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – бел.ред.) и Съвета на Европа. За намеренията на Анкара съобщава турският вестник Hurriyet Daily News, позовавайки се на дипломатически източници.

По данни на информаторите на изданието Турция ще аргументира исковете си срещу Амстердам с, по мнение на официална Анкара, нарушаване от страна на Нидерландия на Виенската конвенция за дипломатически отношения.

От своя страна президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган по-рано обяви, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради действията на Нидерландия. По-късно, посредством дипломатическа нота, Анкара обвини Амстердам в нарушаване на Виенската конвенция за дипломатически и консулски нарушения. Министърът по европейските въпроси на Турция Омер Челик пък категорично заяви, че Анкара „без съмнение“ ще въведе санкции по отношение на западноевропейската страна заради разгорелия се дипломатически скандал.