Вие сте тук

Турция заплаши да анулира споразумението с ЕС относно мигрантите

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Март, 2017 - 11:06

Турция може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на митранти, а също така е в процес на преразглеждане и споразумението за помощ за бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара. Това обяви външният министър на страната Мевлут Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24", цитирано от БНР.

Във връзка с това Чавушоглу обвини ЕС, че не е изпълнил задълженията си.

Мярката на Анкара е заради скандала с холандските власти, които изгониха министъра на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Сая Каян, а Германия и други европейски страни не разрешиха на турски министри да проведат предизборни митинги в европейски градове.

В същото време Турция изпрати нота до ООН с обвинения към холандското правителство за нарушаване на Виенската конвенция.

На фона на тези събития турският президент Реджеп Ердоган заяви, че „Духът на фашизма вилнее по улиците на Европа. Към евреите са се отнасяли по същия начин в миналото, както сега към бежанците“.

Ердоган предупреди, че Европа е на път да се удави в собствените си страхове, като дава воля на ислямофобията и антитурските настроения.

Турция и ЕС преживяват най-експлозивната си криза, след като Холандия и Германия отказаха да допуснат турски министри да агитират на тяхна територия за предстоящия референдум за разширяване на президентските правомощия, коментира агенция Ройтерс. Ердоган на няколко пъти сравни действията на властите в Берлин и Амстердам с тези на нацистите и въпреки призивите на европейските лидери да прояви сдържаност турският президент днес още повече нагнети напрежението.

Вчера българският премиер Огнян Герджиков обяви, че са взети са мерки за подсилване на охраната по българско-турската граница заради очаквания увеличен миграционен натиск.

 „Мерки са взети съвсем както трябва. Допълнителни мерки, защото се очаква, че може да се случи известен поток от имигранти през следващите дни“, коментира Герджиков.