Вие сте тук

Тереза Мей: Трябва да работим заедно, за да постигнем най-добрия резултат от преговорите за Брекзит

петък, 17 Март, 2017 - 17:07

Британският премиер Тереза Мей обеща днес, че ще се бори за „скъпоценния съюз“ на Обединеното кралство, представяйки на конференция на своята Консервативна партия „План за Великобритания“ и предупреждавайки Шотландия да се откаже от плановете си за независимост, предаде Ройтерс.

Мей каза още, че ще преговаря за сделка за Брекзит за цялата страна. Необходимо е обаче всички да работят здраво заедно, за да се постигне най-добрият резултат, призова в същото време тя, цитирана от БТА.

Шотландските националисти осъдиха опитите на британския премиер да блокира техните искания за нов референдум за независимост на региона преди приключването на преговорите за Брекзит с ЕС. Ирландската националистическа партия в Северна Ирландия каза от своя страна, че иска вот за отделяне от Великобритания.

И Северна Ирландия, и Шотландия гласуваха за оставане в Европейския съюз на референдума за Брекзит през юни миналата година, припомня Ройтерс.

„Предстоящите преговори с ЕС ще бъдат от жизненоважно значение за всеки в Обединеното Кралство. От съществено значение е да постигнем добро споразумение, да посветим на това усилията и енергията на цялата страна и да се фокусираме върху този изход“, каза Мей пред членове на своята партия.

„Трябва да го направим единни, като едно Обединено кралство, да работим здраво заедно, за да постигнем най-добрия резултат от преговорите“, призова британският премиер и обеща да гарантира, че гласовете и интересите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще бъдат представени на преговорите.

„Винаги ще се боря за укрепване и поддържане на този ценен, така ценен Съюз“, каза Тереза Мей.

Управляващата в Шотландия Шотландска национална партия (ШНП) отказа да отстъпи от искането си за нов референдум за независимост, въпреки че Мей каза: „Сега не му е времето.“

Ангъс Робъртсън, заместник-лидерът на ШНП, бе бурно аплодиран на нейна конференция в Абърдийн, когато каза: „Шотландският референдум ще се състои и британският премиер не трябва да дръзва да застане на пътя на шотландската демокрация“.

В речта си днес Мей не навлезе в подробности за процеса на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз, като се ограничи да каже, че ще възприеме „поетапен подход“, за да постигне „гъвкав и организиран Брекзит“, и да предложи сигурност, където е възможно. 

Британският премиер обеща да реформира енергийните пазари, да насърчи и подкрепи обучението в техническите дисциплини и да увеличи така наречените селективни училища (подбиращи учениците си по специални критерии).

 „Нашият план за Великобритания е план за по-светло бъдеще“, каза Мей.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.