Вие сте тук

Турция заплашва да изпрати 15 хиляди бежанци в Европа, за да „шокира европейците“

Дата на публикуване: 
петък, 17 Март, 2017 - 14:19

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция би могла да изпрати 15 хиляди бежанци в Европа, за да „шокира европейците“, съобщава в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Изявлението на Сойлу бе направено на фона на дипломатическата криза между Турция и Германия, както и между Турция и Холандия, разразила се, след като властите в европейските държави отмениха редица прояви на турски министри на тяхна територия във връзка с предстоящия референдум в Турция.

„Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ти, Европа, имаш ли куража? Ако искаш, ще изпратим 15-те хиляди бежанци, които не изпращаме всеки месец“, каза снощи Сойлу.

Той посочи, че Германия и Холандия в момента опитват да завършат това, което не успяха по време на протестите за парка Гези, при разследванията за корупция през декември 2013 г. и при провалилия се опит за преврат през юли 2016 г., зад който се смята, че стои Фетхуллахистката терористична организация.

„Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не й бъде позволено да стане много силна в бъдеще“, добави Сойлу.

От своя страна ЕК заяви, че е решена да направи необходимото, за да продължи изпълнението на споразумението за миграцията между ЕС и Турция, заяви днес говорител на Европейската комисия.

„Според нас споразумението постигна ясни резултати, милион мигранти не успяха да влязат в ЕС, хиляди не загубиха живота си в морето. Осигурихме 1,5 милиарда евро (за Турция) в последната година“, отчете говорителят.

Комисията днес представи данни за напредъка по споразумението, подписано преди година в Брюксел. Данните показват, че притокът не незаконни мигранти в последната година е спаднал с 97 процента. Отбелязва се, че Турция изпълнява стриктно ангажиментите си, свързани с обратното приемане на незаконни мигранти и за изпращане към Европа на сирийски бежанци по схемата „един за един“.

Докато през 2015 г. дневно в ЕС са навлизали средно по 10 000 мигранти, благодарение на споразумението с Турция броят е спаднал до 43 на ден. Броят на удавените в Егейско море мигранти е намалял от 1145 през 2015 г. до 80 души през миналата година.

До днес по силата на споразумението от Гърция в Турция са били върнати 916 незаконно проникнали в ЕС мигранти, докато от Турция в ЕС са били изпратени над 4000 сирийски бежанци. За последната година Гърция е получала от ЕС над един милиард евро за справянето с мигрантите.