Вие сте тук

Турция заплашва да изпрати 15 хиляди бежанци в Европа, за да „шокира европейците“

петък, 17 Март, 2017 - 14:19

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция би могла да изпрати 15 хиляди бежанци в Европа, за да „шокира европейците“, съобщава в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Изявлението на Сойлу бе направено на фона на дипломатическата криза между Турция и Германия, както и между Турция и Холандия, разразила се, след като властите в европейските държави отмениха редица прояви на турски министри на тяхна територия във връзка с предстоящия референдум в Турция.

„Имаме споразумение за реадмисия. Казвам ти, Европа, имаш ли куража? Ако искаш, ще изпратим 15-те хиляди бежанци, които не изпращаме всеки месец“, каза снощи Сойлу.

Той посочи, че Германия и Холандия в момента опитват да завършат това, което не успяха по време на протестите за парка Гези, при разследванията за корупция през декември 2013 г. и при провалилия се опит за преврат през юли 2016 г., зад който се смята, че стои Фетхуллахистката терористична организация.

„Разиграват се игри, насочени срещу Турция, за да не й бъде позволено да стане много силна в бъдеще“, добави Сойлу.

От своя страна ЕК заяви, че е решена да направи необходимото, за да продължи изпълнението на споразумението за миграцията между ЕС и Турция, заяви днес говорител на Европейската комисия.

„Според нас споразумението постигна ясни резултати, милион мигранти не успяха да влязат в ЕС, хиляди не загубиха живота си в морето. Осигурихме 1,5 милиарда евро (за Турция) в последната година“, отчете говорителят.

Комисията днес представи данни за напредъка по споразумението, подписано преди година в Брюксел. Данните показват, че притокът не незаконни мигранти в последната година е спаднал с 97 процента. Отбелязва се, че Турция изпълнява стриктно ангажиментите си, свързани с обратното приемане на незаконни мигранти и за изпращане към Европа на сирийски бежанци по схемата „един за един“.

Докато през 2015 г. дневно в ЕС са навлизали средно по 10 000 мигранти, благодарение на споразумението с Турция броят е спаднал до 43 на ден. Броят на удавените в Егейско море мигранти е намалял от 1145 през 2015 г. до 80 души през миналата година.

До днес по силата на споразумението от Гърция в Турция са били върнати 916 незаконно проникнали в ЕС мигранти, докато от Турция в ЕС са били изпратени над 4000 сирийски бежанци. За последната година Гърция е получала от ЕС над един милиард евро за справянето с мигрантите.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.