Вие сте тук

Меркел: ЕС би бил щастлив, ако може да поднови обсъждането на споразумение за свободна търговия със САЩ

понеделник, 20 Март, 2017 - 10:40

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че подкрепя НАТО. Първата среща на Тръмп с германския канцлер Ангела Меркел, която се състоя в Белия дом, беше определяща за трансатлантическите отношения и бъдещето на НАТО и на ЕС, коментира Ройтерс, цитиран от БНР. Американският президент заяви подкрепата си за северноатлантическия алианс, но постави познатото условие, за да продължи да подкрепя европейските си съюзници в областта на отбраната:

„Повторих на канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници в НАТО да плащат техния дял от цената на сигурността. Много страни дължат гигантски суми пари от минали години и това е много нечестно спрямо Съединените щати. Тези страни трябва да платят каквото дължат“.

А Меркел дипломатично даде да се разбере, че Германия ще се съобрази с искането му, но в договорените още през 2014 година срокове:

„НАТО е от много голяма важност за нас и не случайно на срещата на алианса в Уелс обещахме Германия да увеличи разходите си за отбрана. Съгласихме се до 2024 година те да достигнат до 2 на сто от брутния ни вътрешен продукт. Миналата година увеличихме отбранителните си разходи с 8 на сто и ще продължаваме да работим в тази посока“.  

На общата им пресконференция в Белия дом Доналд Тръмп се обяви за мирно решаване на конфликта в Украйна. Освен това той заяви, че по отношение на търговията и икономиката не бил „изолационист“. Само искал да постигне по-голяма финансова стабилност за „милионите трудещи се американци“.

Меркел заяви, че Европейският съюз би бил щастлив, ако може да поднови обсъждането на споразумение за свободна търговия със Съединените щати.

По темата за нелегалните мигранти Тръмп заяви, че имигрантският статут според него е привилегия, а не право.

Медиите в САЩ обърнаха много внимание на това, че по време на сесията за фоторепортерите в Овалния кабинет, Меркел е попитала Тръмп дали не иска да се ръкуват, но той не реагирал. При посрещането на входа на резиденцията обаче двамата се ръкуваха.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.