Вие сте тук

Юнкер предупреди Анкара, че връщането на смъртното наказание може да попречи на влизането й в ЕС

Дата на публикуване: 
понеделник, 20 Март, 2017 - 11:47

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че евентуално връщане на смъртната присъда в Турция, както Анкара каза, че ще направи след референдума на 16 април, ще попречи на страната да влезе в ЕС, предаде БТА.

„Ако смъртната присъда бъде въведена отново в Турция, това ще доведе до края на преговорите на страната", заяви Юнкер в интервю пред неделното издание на германския в. „Билд“, говорейки за „червена линия“.

В събота президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че очаква парламентът да одобри възстановяването на смъртната присъда след референдума за разширяване на неговите правомощия.

„Вярвам, ако Господ го иска, че парламентът ще направи необходимото по изискванията ни за смъртната присъда след 16 април“, каза Ердоган на среща с избиратели.

За първи път Ердоган призовава парламента да одобри възстановяването на смъртната присъда след вота на 16 април, отбелязва АФП.

В същото време Юнкер се обяви против прекратяването отсега нататък на преговорите за влизането на Турция, въпреки че те буксуват от години.

„Това е фалшив дебат. Няма смисъл да се иска успокоение на нервите, спирайки преговорите, които така или иначе не са се състояли“, каза той.

„Присъединяването на Турция ще се провали, ако случаят е такъв, но не заради европейците, а заради липсата на желание у турците да приложат европейските стандарти“, допълни Юнкер.

Ръководителят на германската дипломация, социалдемократът Зигмар Габриел прояви по-голяма твърдост.

„Днес ние сме по-далече от когато и да било досега от присъединяване на Турция към ЕС“, каза Габриел пред сп. „Шпигел“ в броя му от този уикенд, допълвайки, че винаги е имал съмнения дали Турция трябва да се присъединява към ЕС.