Вие сте тук

Жан-Клод Юнкер: Великобритания ще трябва да свикне да бъде третирана като нечленка на ЕС

вторник, 21 Март, 2017 - 10:53

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е притеснен, че след Великобритания и други страни-членки на ЕС биха поискали да напуснат съюза, тъй като ще се види ясно, че „Брекзит“ не е добра опция.

Запитан в интервю за Bild am Sonntag, дали и други членове на съюза биха последвали британския пример за напускане, Юнкер заяви: „Не. Примерът с Великобритания ще накара всички да осъзнаят, че не си струва да напуснат. Той добави: Даже напротив. Останалите държави-членки отново ще се влюбят една в друга и ще подновяват ангажиментите си в рамките на Европейския съюз“, предаде БНР.

Планира се 27-те лидери на ЕС да обявят, че „Европа е нашето общо бъдеще“ по време на среща в Рим през следващата седмица, на която да бъдат отбелязани 60 години от създаването на единния блок.

Според Жан-Клод Юнкер Великобритания ще трябва да свикне да бъде третирана като нечленка на ЕС.

„Не е възможно половинчато членство в съюза и единствено възползване от неговите облаги. В Европа ядете това, което е на масата или не сядате на тази маса“, добави той.

Неговото интервю е факт, след като британският премиер Тереза Мей посочи, че ще активира процедурата по „Брекзит“ на 29-и март и многократно даде да се разбере, че това включва и излизането на Великобритания от единния европейски пазар, което има реална опасност да навреди на ролята на Лондон като водещ финансов център на стария континент.

Редица водещи финансови институции като HSBC, JPMorgan и UBS предупредиха, че в тази връзка предстои преместването на работни места, които към този момент бяха концентрирани в лондонското сити. Изпълнителният директор на JPMorgan Chase - Джейми Даймън заяви пред агенция Блумбърг, че банката вероятно ще премести повече хора от своя персонал, отколкото се смяташе досега. Изглежда, че ще има по-голямо движение на работни места, отколкото се надявахме, отбеляза Даймън, визирайки персонала на банката в Обединеното кралство, наброяващ 16 000 души.

Междувременно Жан-Клод Юнкер посочи, че в бъдеще още държави ще се присъединят към ЕС, но добави, че това няма да стане по време на неговия мандат, който изтича през 2019-а година, тъй като никой от кандидатите все още не отговаря на необходимите условия. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.