Вие сте тук

Жан-Клод Юнкер: Великобритания ще трябва да свикне да бъде третирана като нечленка на ЕС

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Март, 2017 - 10:53

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е притеснен, че след Великобритания и други страни-членки на ЕС биха поискали да напуснат съюза, тъй като ще се види ясно, че „Брекзит“ не е добра опция.

Запитан в интервю за Bild am Sonntag, дали и други членове на съюза биха последвали британския пример за напускане, Юнкер заяви: „Не. Примерът с Великобритания ще накара всички да осъзнаят, че не си струва да напуснат. Той добави: Даже напротив. Останалите държави-членки отново ще се влюбят една в друга и ще подновяват ангажиментите си в рамките на Европейския съюз“, предаде БНР.

Планира се 27-те лидери на ЕС да обявят, че „Европа е нашето общо бъдеще“ по време на среща в Рим през следващата седмица, на която да бъдат отбелязани 60 години от създаването на единния блок.

Според Жан-Клод Юнкер Великобритания ще трябва да свикне да бъде третирана като нечленка на ЕС.

„Не е възможно половинчато членство в съюза и единствено възползване от неговите облаги. В Европа ядете това, което е на масата или не сядате на тази маса“, добави той.

Неговото интервю е факт, след като британският премиер Тереза Мей посочи, че ще активира процедурата по „Брекзит“ на 29-и март и многократно даде да се разбере, че това включва и излизането на Великобритания от единния европейски пазар, което има реална опасност да навреди на ролята на Лондон като водещ финансов център на стария континент.

Редица водещи финансови институции като HSBC, JPMorgan и UBS предупредиха, че в тази връзка предстои преместването на работни места, които към този момент бяха концентрирани в лондонското сити. Изпълнителният директор на JPMorgan Chase - Джейми Даймън заяви пред агенция Блумбърг, че банката вероятно ще премести повече хора от своя персонал, отколкото се смяташе досега. Изглежда, че ще има по-голямо движение на работни места, отколкото се надявахме, отбеляза Даймън, визирайки персонала на банката в Обединеното кралство, наброяващ 16 000 души.

Междувременно Жан-Клод Юнкер посочи, че в бъдеще още държави ще се присъединят към ЕС, но добави, че това няма да стане по време на неговия мандат, който изтича през 2019-а година, тъй като никой от кандидатите все още не отговаря на необходимите условия.