Вие сте тук

Държавите, борещи се срещу "Ислямска държава", се срещат днес във Вашингтон

Дата на публикуване: 
сряда, 22 Март, 2017 - 11:42

Министри на външните работи или представители на външните министерства на 68-те страни, които се сражават в Ирак и Сирия с групировката „Ислямска държава“, се събират днес на среща във Вашингтон.

Това ще е бойно кръщение за новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Предстои му да приеме десетки свои колеги от чужбина, някои от които са обезпокоени от риска администрацията на новия президент Доналд Тръмп да прояви едностранен подход, и в момент, когато стратегически разногласия са отслабили коалицията.

Тръмп дойде на власт с изолационистка програма, припомня агенцията. Той обеща да налее с още 10 на сто бюджета за отбрана, но да свие с 28 процента средствата за дипломация. Същевременно поиска от Пентагона подробен план, чрез който да бъде унищожена ИД - както се изрази, да бъде „изкоренен от планетата този ужасен враг“.

Според Пентагона ИД е изгубила общо 65 на сто от териториите, които контролираше в апогея си през 2014 г.

Представители на останалите 27 страни от НАТО ще присъстват на срещата и се очаква Тилърсън да се срещне с почти всички от тях, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Външните министри от коалицията имаха среща през юли 2016 г.,а месец по-късно в Берлин се събраха висши дипломати от антиджихадистката коалиция, припомня ДПА.

Иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция под американско командване, започнаха на 17 октомври офанзива за освобождаване на Мосул, последната голяма крепост на ИД в Ирак. След като превзеха в края на януари източните квартали на града, иракските войски започнаха на 19 февруари операция в западните му райони, която още продължава. Настъплението срещу Мосул, което може да приключи до лятото, създава разногласия между съюзниците, отбелязва АФП. В Пентагона смятат, че победата в Мосул е предрешена, въпреки че в старата част на града предстоят още твърде тежки сражения.

Колкото до Сирия, Ракка - фактическата столица на джихадистите, днес е на практика изолирана от света, тъй като основните комуникационни артерии са прерязани от кюрдско-арабските сили, съюзени с коалицията.

Американските военни прогнозират, че в скоро време джихадистите ще останат само с една последна крепост в долината на Ефрат - източния град Дейр аз Зур.

Коалицията е отслабена от разногласията между някои страни членки по въпроса за стратегията, която да се избере за Ракка и Мосул. САЩ и Турция са на различни мнения коя сила да поведе последното настъпление към Ракка. Турция не желае в него да участват кюрдските милиции Сили за защита на народа, смятани от нея за „терористична“ групировка. Но тези милиции са авангардът на арабско-кюрдските Сирийски демократични сили, които според Пентагонът има най-добри шансове бързо да отвоюват Ракка. Едната възможност е тези сили да бъдат снабдени с тежки оръжия. Другата, по-приемлива за Анкара, е да им бъдат изпратени американски подкрепления.

Пентагонът предвижда също в Сирия да бъдат изпратени допълнително хиляда войници, което ще удвои контингента от близо 850 американски военни, разположени в страната.

При това коалицията трябва да отговори и на въпроса за бъдещия статут на освободените територии в Сирия - автономия под някаква форма или завръщане в лоното на сирийския режим.

Благодарение на руската военна подкрепа от септември 2015 г., сирийските правителствени сили осъществиха напредък в северните райони от страната и са вече много близо до град Манбидж.

Френски дипломатически източник заяви, че „очаква отговори“ от Вашингтон „как и съвместно с кого“ ще бъде отвоювана Ракка.