Вие сте тук

Полша може и да не подпише Римската декларация

Дата на публикуване: 
четвъртък, 23 Март, 2017 - 10:47

Полша може и да не подпише заключителната декларация от насрочената за събота в италианската столица среща на върха на ЕС във връзка с 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, ако документът не съдържа положения, които Варшава смята за жизненоважни. Това заяви днес полският премиер Беата Шидло в сутрешната програма на частната телевизия Ти Ви Ен, съобщи БТА.

„Ако декларацията не съдържа въпроси, приоритетни за Полша, ние няма да я приемем“, каза тя. „Единството на ЕС, защитата на тясното сътрудничество в НАТО, укрепването на ролята на националните парламенти и правилата за общия пазар, които не бива да разделят, а трябва да обединяват - това са четирите приоритета, които трябва да бъдат включени в декларацията“, заяви Шидло.

По-рано тази седмица лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински каза, че Варшава твърдо ще защитава позициите си на срещата на високо равнище и няма да приеме под каквато и да е форма концепцията за Европа на няколко скорости.