Вие сте тук

Фронтекс може да изпрати помощ на България в рамките на три дни при необходимост

Дата на публикуване: 
петък, 24 Март, 2017 - 14:50

Европейската гранична служба „Фронтекс“ може да изпрати помощ на България в рамките на три дни, ако се засили миграционният натиск от страна на Турция. Това обяви в Бургас евродепутатът Мария Габриел.

Тридневният срок за реакции на „Фронтекс“ е записан в новия правилник на службата, каза Габриел, цитирана от БНР.

Има възможност за бърза реакция, когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна - членка поиска тази помощ. Европейският парламент, директорът на „Фронтекс“ Фабрис Леджери потвърди това в случая с България с конкретен пример българо-турската граница, „Фронтекс“ има готовност в този момент да ни помогне.

Европа засилва и мерките за сигурност заради опасността от тероризъм, коментира Габриел. България ще има водеща роля в новата система за влизане и излизане.

Това е нова автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой такъв, какъвто той е регламентиран спрямо закона на лицата, влизащи и излизащи от ЕС.

Оттук нататък се криминализират и всички пътувания до места, където терористични групировки провеждат обучение на хора, както и подстрекателството към тероризъм, добави евродепутатът.