Вие сте тук

Анджелино Алфано: НАТО трябва да се адаптира към съвременните условия

понеделник, 27 Март, 2017 - 13:28

„НАТО и трансатлантическите отношения трябва да си останат основополагащи стълбове, но северноатлантическият алианс трябва да се адаптира към съвременните условия, характеризиращи се с нови предизвикателства“. Това заяви в интервю за ТАСС италианският външен министър Анджелино Алфано, който е на посещение в Москва, предаде БТА.

„НАТО и трансатлантическите отношения си остават основополагащи стълбове. Но е важно НАТО да се адаптира към условията, претърпели големи изменения в сравнение с времето на създаване на алианса. Появиха се и нови предизвикателства, идващи от юг. В тази връзка трябва да съсредоточим вниманието си върху търсенето на решения и да адаптираме механизма на алианса в съответствие с нашите съвременни задачи“, каза Алфано.

Според него укрепване на колективната отбрана в ЕС е гаранция за безопасността на европейските граждани и отговор на техните безпокойства.

„Смятаме, че европейската отбрана е крайно важна, за да си върнат европейските граждани вярата в нашия общ проект. Нашата основна задача е да продължим с ефективните отговори на въпросите, които пораждат най-големи опасения у европейските граждани, а именно икономическия ръст, сигурността и миграцията, каза Алфано.

Той заяви, че Италия твърдо вярва в диалога с Русия, защото без привличането на Русия не може да се реши нито една от международните кризи.

Алфано съобщи, че министрите на външните работи на страните от Г7 ще имат среща в италианския град Лука на 10 и 11 април.

Днес Алфано разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Една от дискутираните теми бе украинският въпрос. На обща пресконференция с Алфано руският дипломат каза, че Русия е заинтересована Европа да демонстрира по-голям стремеж към изпълнението на минските договорености за Украйна.

На фона на тези събития стана ясно, че НАТО планира да вложи три млрд. евро, за да модернизира сателитната си и компютърна техника в следващите три години, адаптирайки ги срещу новите заплахи, предаде Reuters, цитирана от БНТ.

Целяща възпиране на хакерски атаки и други заплахи, включващи и иранските ракети, инвестицията подчертава това, че НАТО признава, че конфликтите се водят и в компютърните мрежи, а не само във въздуха, на земята или в морето.

Високопоставен служител от Агенцията за комуникация и информация на Алианса заяви, че плановете включват инвестиции в размер от 1,7 млрд. евро в сателитни комуникации и в безпилотни летателни апарати.

Все още не е ясно дали средствата ще се изразходват за изстрелването на нов комуникационен сателит или ще се проведе разширяване на капацитета на връзката чрез съществуващите сателити на САЩ.

„В плановете, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки на Алианса, се предвижда изразходването на около 800 млн. евро за компютърни системи, които да помагат при ръководенето на ПВО и ПРО системите“, заяви служителят от НАТО, който пожела да не бъде назоваван.

Допълнителни 70 млн. евро ще бъдат вложени в защитата на 32 обекта на НАТО от кибератаки, а 180 млн. в по-сигурни мобилни комуникации за войниците на Алианса на бойните полета.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.