Вие сте тук

Шотландия не се отказва от искането за нов референдум за независимост

вторник, 28 Март, 2017 - 10:52

Британският премиер Тереза Мей и първият министър на Шотландия Никола Стърджън поведоха сърдечна среща в хотел в Глазгоу, но различията между тях не бяха преодолени, коментира БНР. Срещата продължи около час и е само част от обиколката на Тереза Мей в Шотландия.

Никола Стърджън заяви пред журналисти, че срещата е била сърдечна, но е разочарована от нежеланието на премиера да направи отстъпки по нейните искания за сделката по Брекзит, която напълно да задоволява Шотландия.

Тереза Мей по-рано повтори, че се противопоставя на провеждането на референдум за независимост на Шотландия по време на преговорния процес за Брекзит. Никола Стърджън настоява референдумът да бъде проведен, когато станат ясни условията по Брекзит, за да могат шотландците да решат по кой път да поемат.

Очаква се днес шотландският парламент да подкрепи призива на Стърджън за референдум, ден преди Тереза Мей официално да задейства член 50 от Лисабонския договор.

Британският премиер Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което ще започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат, съобщи БТА.

Обединеното кралство трябва по план да напусне ЕС през 2019 г. след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 процента от избирателите гласуваха за Брекзит. Този вот внесе дълбоки разделения в страната и събуди желания за независимост у шотландците.

Още в събота десетки хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брекзит, по случай 60-ата годишнина от подписването на Римския договор.

Мей ще уведоми в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода. Тя може би ще съобщи за изпращането на писмото в сряда, когато ще говори пред британския парламент.

Мей иска „ясно и недвусмислено“ отцепване от ЕС с излизане от единния пазар, за да може Лондон да ограничи свободата на движение на европейски имигранти - една от основните причини за вота в подкрепа на Брекзит.

От страна на ЕС, „всичко е готово“ за преговорите. На първо място на Лондон ще бъде връчена сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя възлиза на между 55 и 60 милиарда евро според изчисленията на един европейски представител.

„Когато една страна напусне ЕС, няма наказания, няма цена за плащане, но трябва да си уредим сметките - нито повече, нито по-малко“, заяви миналата седмица главният преговарящ за ЕС Мишел Барние.

Теоретично Лондон може да не плати, се казва в неотдавнашен доклад на британски лордове, но такова решение ще е равносилно на обявяване на дипломатическа война. Така че преговорите ще бъдат за точната сума.

Обединеното кралство иска и да получи гаранции за своите 1,4 милиона поданици, живеещи в страни членки на ЕС, като разменна монета вероятно ще бъде реципрочното гарантиране на правата на 3,3 милиона европейци, живеещи на острова.

Отцепването ще сложи край на повече от 40 години бурни взаимоотношения, в които британците винаги са гледали на съюза като на икономически пазар и са отхвърляли идеята за политическа интеграция. Това е сериозно предизвикателство за европейския клуб, на което той отвръща с идеята за Европа „на няколко скорости“, очертана в приетата в събота в Рим декларация.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.