Вие сте тук

Българското председателство на съвета на ЕС е и шанс за постигане на национален консенсус

Дата на публикуване: 
понеделник, 3 Април, 2017 - 11:49

Българското председателство се разглежда и като шанс за постигане на национален консенсус, съгласие и приемственост по стратегически важните за България европейски и външнополитически теми. Това каза вицепремиерът Деница Златева днес по време на кръгла маса „Черноморски дневен ред на ЕС /политически приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС/“.

Председателството представя възможност България да се утвърди като активен, предвидим, достоен и равноправен европейски партньор, коментира Златева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че успехът на българското председателство зависи до голяма степен от начина, по който успеем да реагираме на предизвикателствата и възможностите. Според нея успехът не се крие само в добрата координация и добрата организационна подготовка, но и в ангажимента да погледнем на българското председателство като на обединителна национална амбиция и възможност да демонстрираме пред Европа единство, достойнство и лидерство.

Сред основните приоритети  в рамките на председателството вицепремиерът посочи теми като външна и вътрешна съюзна сигурност, всеобхватната политика за миграция и постоянен ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите членки по външната граница на ЕС, устойчива заетост, преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средните предприятия, подобряване на връзката между образователните системи и трудовия пазар, равен достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийната сигурност и независимост, продължаване на развитието и запазване на философията относно бъдещата кохезионна политика след 2020 г.

Вицепремиерът отбеляза стратегическото значение на черноморския регион за ЕС. Черноморският регион се нуждае от визия за развитието си като част от глобалната общност, коментира Златева. Активното присъствие на ЕС в черноморския регион ще открие нови перспективи и възможности, но изисква по-кохерентни и дългосрочни инициативи, за да допринесе за по-голяма стабилност и просперитет, каза още тя.

Темата за реформите на ЕС ще бъде водеща както в периода на подготовка на българското председателство, така и по време на самото председателство, заяви вицепремиерът и допълни, че от служебното правителство са заложили в  комуникационната програма серия от дискусии за това каква е българската позиция за развитието на ЕС.