Вие сте тук

Мадрид няма да наложи вето за присъединяване на независима Шотландия към ЕС

понеделник, 3 Април, 2017 - 12:51

Испания няма да наложи вето за присъединяване на независима Шотландия към Европейския съюз (ЕС). За този обрат в намеренията на Мадрид съобщи пред The Guardian испанският външен министър Алфонсо Дастис.

Мадрид ще подкрепи плановете на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за провеждането на втори референдум за независимост от Великобритания, предаде вестник „Инвеститор“.

Предложението за провеждане на референдума вече получи одобрението на шотландския парламент.

В предишни коментари от Мадрид намекваха, че биха блокирали плановете на Шотландия. Причината е заплахата от разцепление в страната заради исканията за независимост от страна на Каталуния. Сега Дастис коментира, че страната му няма да налага вето. Единбург обаче ще трябва да кандидатства за членство по нормалния ред, което може да отнеме няколко години, посочи той.

Испания също така не би приветствала дезинтеграцията на Великобритания, става ясно още от думите на външния министър.

„Не го искаме, но ако това се случи законово и в съзвучие с Конституцията, няма да го блокираме. Не окуражаваме разцеплението в нито една държава членка на ЕС, защото смятаме, че бъдещето е в друга посока“, казва още Дастис пред британското издание.

През 2014 г. премиерът на Испания Мариано Рахой определи първия референдум за независимост на Шотландия като „катастрофа“, която би довела до разцеплението на Европа. Сега обаче Единбург получи симпатиите на европейските лидери, след като стана ясно, че иска независимост, за да остане част от ЕС. През лятото на 2016 г. на референдума за Brexit 62% от шотландците гласуваха за оставане в Общността.

Портал Европа припомня, че на 29 март Тереза Мей даде ход на процедурата по Брекзит с връчването на официално писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което се задейства член 50-и от Договора на Европейския съюз.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.