Вие сте тук

Мадрид няма да наложи вето за присъединяване на независима Шотландия към ЕС

Дата на публикуване: 
понеделник, 3 Април, 2017 - 12:51

Испания няма да наложи вето за присъединяване на независима Шотландия към Европейския съюз (ЕС). За този обрат в намеренията на Мадрид съобщи пред The Guardian испанският външен министър Алфонсо Дастис.

Мадрид ще подкрепи плановете на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за провеждането на втори референдум за независимост от Великобритания, предаде вестник „Инвеститор“.

Предложението за провеждане на референдума вече получи одобрението на шотландския парламент.

В предишни коментари от Мадрид намекваха, че биха блокирали плановете на Шотландия. Причината е заплахата от разцепление в страната заради исканията за независимост от страна на Каталуния. Сега Дастис коментира, че страната му няма да налага вето. Единбург обаче ще трябва да кандидатства за членство по нормалния ред, което може да отнеме няколко години, посочи той.

Испания също така не би приветствала дезинтеграцията на Великобритания, става ясно още от думите на външния министър.

„Не го искаме, но ако това се случи законово и в съзвучие с Конституцията, няма да го блокираме. Не окуражаваме разцеплението в нито една държава членка на ЕС, защото смятаме, че бъдещето е в друга посока“, казва още Дастис пред британското издание.

През 2014 г. премиерът на Испания Мариано Рахой определи първия референдум за независимост на Шотландия като „катастрофа“, която би довела до разцеплението на Европа. Сега обаче Единбург получи симпатиите на европейските лидери, след като стана ясно, че иска независимост, за да остане част от ЕС. През лятото на 2016 г. на референдума за Brexit 62% от шотландците гласуваха за оставане в Общността.

Портал Европа припомня, че на 29 март Тереза Мей даде ход на процедурата по Брекзит с връчването на официално писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което се задейства член 50-и от Договора на Европейския съюз.