Вие сте тук

МС оповести стенограмата от заседанието относно отмяната на наредбата за интеграция на бежанците

Дата на публикуване: 
понеделник, 3 Април, 2017 - 17:00

Министерският съвет оповести стенограмата от извънредното си заседание, проведено в петък вечерта, на което беше взето решение за отмяна на наредбата за интеграция на бежанците. Вносител на предложението за отмяна на документа е премиерът Огнян Герджиков, а част от служебните министри предупреждават, че това ще доведе до правен вакуум по поет от България ангажимент към Евросъюза и общата политика към мигрантите, предаде БНР.

Социалният министър Гълъб Донев изразява притеснение от реакция на Върховния комисариат на бежанците към ООН.

Вицепремиерът по еврофондовете Малина Крумова казва, че отмяната на документа е притеснително послание към европейските партньори. За негативен европейски отзвук говори и външният министър Ради Найденов.

Правосъдният министър Мария Павлова директно пита Герджиков кое налага отмяната на постановлението в петък в 18.00 часа. Отговорът на премиера - това е желанието на президента. След 15-минутна почивка правителството решава да възприеме предложението на социалния министър, след отмяната в максимални кратки срокове да се приеме нова наредба за интеграция на бежанците с работещи механизми и специално звено за координация между отделните ведомства с отговорности в процеса, за което настоява и МВР министърът Пламен Узунов.