Вие сте тук

ЕП ще подкрепи солидарната помощ за Великобритания въпреки Брекзит

Дата на публикуване: 
вторник, 4 Април, 2017 - 15:17

“Европейският съюз мобилизира 60 милиона евро помощ за щетите, предизвикани от наводненията във Великобритания. Това потвърждава солидарността на ЕС чрез неговия бюджет”, каза евродепутатът Хосе Мануел Фернандес, говорител на Групата на ЕНП в Комисията по бюджет и докладчик за мобилизирането на Европейския фонд за солидарност, от който да се осигури помощ за Великобритания.

През декември 2015 и януари 2016 11 района във Великобритания бяха засегнати от силен дъжд и силен вятър, което доведе до наводнения и повреди на инфраструктурата. Това предизвика разрушения на обществена и частна инфраструктура, на домове и реколта.

На 26 февруари 2016 Обединеното кралство подаде молба за мобилизиране на Европейския фонд за солидарност. В молбата си британските власти подчертаха, че оценката на щетите е непълна и че съответните числа са само прогнозни. На 22 септември 2016 те представиха окончателните изчисления.

“Когато една страна членка има проблем другите активно помагат. Великобритания ще се възползва от солидарността на ЕС въпреки Брекзит и стартирането на процедурата по напускане на Съюза”, каза докладчикът.

Целта на Европейския фонд за солидарност е да позволи на Съюза да отговаря бързо, ефективно и гъвкаво на кризисни ситуации и да показва солидарност с населението на райони, засегнати от бедствия.

Европейският парламент ще гласува в полза на помощта от 60 милиона евро за Великобритания утре.