Вие сте тук

Без резултат завърши извънредната среща на ООН относно Сирия

Дата на публикуване: 
четвъртък, 6 Април, 2017 - 11:45

Американският държавен секретар призова Русия да преосмисли подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад. 86 са вече жертвите на предполагаемата химическа атака в град Хан Шейхун. Без резултат завърши извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН. Предложената от Великобритания, Франция и Съединените щати резоюлция не беше приета, коментира БНТ.

Почти цяла фамилия от Хан Шейхун загинала при предполагаемата химическа атака, съобщават от базираната в Лондон правозащитна организация Сирийска обсерватория за правата на човека. 22-ма роднини станали жертва на нападението. По данни на организацията, сред жертвите има 20 деца и 30 жени.

Асошейтед прес разказа историята на Абдел, който на 4 април загубил всичко. Когато започнала атаката той извел двете си деца и съпругата си пред къщата и започнал да помага на други хора.

Абдел: „Но когато се върнах, жена ми и децата ми бяха мъртви... Имах близначета“.

Американският президент Доналд Тръм заяви, че атаката променила отношението му към режима на Асад.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: „Химическата атака беше ужасяваща, насочена срещу невинни хора, сред които жени, деца и дори бебета. Тяхната смърт е оскърбление за човечеството“.

На въпрос как планира да реагира на нападението, за което обвинява сирийския президент Башар Асад, той отговори просто: „Ще видите“.

Съветът за сигурност на ООН не пире резолюцията, в която се настояваше да започне разследване на атаката. Американският посланик в ООН нарече сирийския президент Башар Асад „човек без съвест“ и обвини Русия, че е допуснала сирийския режим да разполага с химически оръжия“.

Руският представител в Съвета за сигурност заяви, че видеозаписите за предполагаемото нападение са „изфабрикувани“ и призова за „цялостно деполитизирано разследване, основано на достоверни и проверими факти“. Режимът в Дамаск отрича да е извършвал химическа атака срещу Хан Шейхун.