Вие сте тук

Без резултат завърши извънредната среща на ООН относно Сирия

четвъртък, 6 Април, 2017 - 11:45

Американският държавен секретар призова Русия да преосмисли подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад. 86 са вече жертвите на предполагаемата химическа атака в град Хан Шейхун. Без резултат завърши извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН. Предложената от Великобритания, Франция и Съединените щати резоюлция не беше приета, коментира БНТ.

Почти цяла фамилия от Хан Шейхун загинала при предполагаемата химическа атака, съобщават от базираната в Лондон правозащитна организация Сирийска обсерватория за правата на човека. 22-ма роднини станали жертва на нападението. По данни на организацията, сред жертвите има 20 деца и 30 жени.

Асошейтед прес разказа историята на Абдел, който на 4 април загубил всичко. Когато започнала атаката той извел двете си деца и съпругата си пред къщата и започнал да помага на други хора.

Абдел: „Но когато се върнах, жена ми и децата ми бяха мъртви... Имах близначета“.

Американският президент Доналд Тръм заяви, че атаката променила отношението му към режима на Асад.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: „Химическата атака беше ужасяваща, насочена срещу невинни хора, сред които жени, деца и дори бебета. Тяхната смърт е оскърбление за човечеството“.

На въпрос как планира да реагира на нападението, за което обвинява сирийския президент Башар Асад, той отговори просто: „Ще видите“.

Съветът за сигурност на ООН не пире резолюцията, в която се настояваше да започне разследване на атаката. Американският посланик в ООН нарече сирийския президент Башар Асад „човек без съвест“ и обвини Русия, че е допуснала сирийския режим да разполага с химически оръжия“.

Руският представител в Съвета за сигурност заяви, че видеозаписите за предполагаемото нападение са „изфабрикувани“ и призова за „цялостно деполитизирано разследване, основано на достоверни и проверими факти“. Режимът в Дамаск отрича да е извършвал химическа атака срещу Хан Шейхун.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.