Вие сте тук

Тереза Мей иска предсрочни избори

Дата на публикуване: 
вторник, 18 Април, 2017 - 16:04

Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова днес за предсрочни парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.     

Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и се нуждае от политическо единство в Лондон, се аргументира тя.

„Проведохме заседание и стигнахме до съгласие, че трябва да бъдат свикани общи избори на 8 юни“, съобщи Мей в изявление, прочетено пред резиденцията й на „Даунинг стрийт“.

Премиерът консерватор посочи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

Основната опозиционна сила, лейбъристите, теоретично има възможност за блокира инициативата, но нейният лидер Джереми Корбин даде да се разбере наскоро, че няма да се противопостави на предсрочни избори, отбелязва Франс прес. Днес Корбин, цитиран от Ройтерс, приветства инициативата на Мей.

Министър-председателят, която заема поста от по-малко от една година, смята да се възползва от изключително слабите позиции на лейбъристите в допитванията, за да укрепи мандата и мнозинството си чрез народния вот преди трудните преговори за напускането на ЕС.

По план следващите редовни парламентарни избори във Великобритания трябва да се състоят през 2020 г., но Тереза Мей, чиято популярност е в зенита си, сметна, че е настъпил подходящият момент да се опита да засили своята легитимност и да получи пълна свобода на действие за предстоящия двугодишен период на преговори, отбелязва Франс прес.

„Необходими са ни нови избори и се нуждаем от тях сега. Имаме уникална възможност да ги осъществим, преди да навлезем в разгара на преговорите“ с ЕС, заяви днес Мей.

През последните седмици канцеларията на министър-председателката категорично отхвърляше възможността за организиране на такива избори, отбелязва Франс прес. Две проучвания на общественото мнение във Великобритания, публикувани през уикенда, обаче дадоха преднина от 21 процента за консерваторите - предимство, от което Мей в крайна сметка е решила да се възползва.

Британският министър-председател каза днес, че е мислила дълго преди да реши да свика нови избори.