Вие сте тук

Тереза Мей иска предсрочни избори

вторник, 18 Април, 2017 - 16:04

Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова днес за предсрочни парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.     

Правителството има точен план за договаряне на условията по Брекзита с Европейския съюз и се нуждае от политическо единство в Лондон, се аргументира тя.

„Проведохме заседание и стигнахме до съгласие, че трябва да бъдат свикани общи избори на 8 юни“, съобщи Мей в изявление, прочетено пред резиденцията й на „Даунинг стрийт“.

Премиерът консерватор посочи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

Основната опозиционна сила, лейбъристите, теоретично има възможност за блокира инициативата, но нейният лидер Джереми Корбин даде да се разбере наскоро, че няма да се противопостави на предсрочни избори, отбелязва Франс прес. Днес Корбин, цитиран от Ройтерс, приветства инициативата на Мей.

Министър-председателят, която заема поста от по-малко от една година, смята да се възползва от изключително слабите позиции на лейбъристите в допитванията, за да укрепи мандата и мнозинството си чрез народния вот преди трудните преговори за напускането на ЕС.

По план следващите редовни парламентарни избори във Великобритания трябва да се състоят през 2020 г., но Тереза Мей, чиято популярност е в зенита си, сметна, че е настъпил подходящият момент да се опита да засили своята легитимност и да получи пълна свобода на действие за предстоящия двугодишен период на преговори, отбелязва Франс прес.

„Необходими са ни нови избори и се нуждаем от тях сега. Имаме уникална възможност да ги осъществим, преди да навлезем в разгара на преговорите“ с ЕС, заяви днес Мей.

През последните седмици канцеларията на министър-председателката категорично отхвърляше възможността за организиране на такива избори, отбелязва Франс прес. Две проучвания на общественото мнение във Великобритания, публикувани през уикенда, обаче дадоха преднина от 21 процента за консерваторите - предимство, от което Мей в крайна сметка е решила да се възползва.

Британският министър-председател каза днес, че е мислила дълго преди да реши да свика нови избори.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.