Вие сте тук

Миграция, енергетика, борба с тероризма, визите и вътрешната обстановка в Турция ще бъдат темите на срещата във Варна

Дата на публикуване: 
понеделник, 26 Март, 2018 - 14:20
Тема: 

На днешната среща ЕС - Турция във Варна ще бъдат обсъдени въпросите за миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Отбелязва се, че ще бъдат разисквани всички въпроси от настоящите и бъдещите отношения с Анкара. Комисията отбелязва, че вътрешнополитическите събития и състоянието на въпроса със сигурността в Турция имат пряка връзка с отпадането на визите за турските граждани.

ЕК добавя, че миналата седмица Европейският съвет е осъдил Турция за незаконните действия в Средиземно и в Егейско море, с които Анкара подкопава регионалната стабилност и сигурност. Допълва се, че представителите на ЕС ще подчертаят отново нуждата от добросъседски отношения с всички държави от Общността за подобряването на енергийната сигурност.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира в навечерието на срещата, че различията във възгледите между ЕС и Турция са много. Той изразява очакването за откровен и открит разговор, в който различията да не бъдат заобикаляни, а да се потърси път към подобряването на сътрудничеството.

Както БТА съобщи, в срещата тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще участват Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

Последната среща ЕС - Турция се състоя на 25 май миналата година в Брюксел. Преди седмица ЕК предложи споразумението за миграцията с турската страна да се запази и за него да бъдат осигурени още три милиарда евро, предвидени в помощ за подслоняването на 1,2 милиона сирийски бежанци.

Срещата днес във Варна се очаква с голям интерес. Представяме ви някой от коментарите по темата:

Ердоган: Членството в ЕС остава стратегическа цел за Турция

Румяна Бъчварова: Провеждането на срещата ЕС-Турция е голям успех

Не очаквайте големи споразумения, заяви началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов

Мишел Льо Мьо: На срещата във Варна Турция ще получи бакшиш от ЕС

Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС - Турция да бъде възобновен

Владимир Кисьов:  Най-важното в тази среща е прекият диалог между европейските лидери и турския президент Ердоган