Вие сте тук

Миграция, енергетика, борба с тероризма, визите и вътрешната обстановка в Турция ще бъдат темите на срещата във Варна

понеделник, 26 Март, 2018 - 14:20
Тема: 

На днешната среща ЕС - Турция във Варна ще бъдат обсъдени въпросите за миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Отбелязва се, че ще бъдат разисквани всички въпроси от настоящите и бъдещите отношения с Анкара. Комисията отбелязва, че вътрешнополитическите събития и състоянието на въпроса със сигурността в Турция имат пряка връзка с отпадането на визите за турските граждани.

ЕК добавя, че миналата седмица Европейският съвет е осъдил Турция за незаконните действия в Средиземно и в Егейско море, с които Анкара подкопава регионалната стабилност и сигурност. Допълва се, че представителите на ЕС ще подчертаят отново нуждата от добросъседски отношения с всички държави от Общността за подобряването на енергийната сигурност.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира в навечерието на срещата, че различията във възгледите между ЕС и Турция са много. Той изразява очакването за откровен и открит разговор, в който различията да не бъдат заобикаляни, а да се потърси път към подобряването на сътрудничеството.

Както БТА съобщи, в срещата тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще участват Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

Последната среща ЕС - Турция се състоя на 25 май миналата година в Брюксел. Преди седмица ЕК предложи споразумението за миграцията с турската страна да се запази и за него да бъдат осигурени още три милиарда евро, предвидени в помощ за подслоняването на 1,2 милиона сирийски бежанци.

Срещата днес във Варна се очаква с голям интерес. Представяме ви някой от коментарите по темата:

Ердоган: Членството в ЕС остава стратегическа цел за Турция

Румяна Бъчварова: Провеждането на срещата ЕС-Турция е голям успех

Не очаквайте големи споразумения, заяви началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов

Мишел Льо Мьо: На срещата във Варна Турция ще получи бакшиш от ЕС

Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС - Турция да бъде възобновен

Владимир Кисьов:  Най-важното в тази среща е прекият диалог между европейските лидери и турския президент Ердоган

 

 

 

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.