Вие сте тук

Следващата среща на "тройката" за ротационното председателство ще е във Виена

Дата на публикуване: 
четвъртък, 6 Октомври, 2016 - 15:40

Следващата среща на триото Естония-България-Австрия ще е през декември във Виена. Това стана ясно след разговорите на заместник-министър председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и австрийския федерален министър за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц.Срещата се състоя днес в австрийската столица.В нея участваха също посланик Любомир Иванов, директор на Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година и заместник-директорът на център Яна Дочева.

Това е началото на много концентрирани усилия в рамките на нашето трио с Естония и Австрия, защото от представянето ни на ниво зависи не само бъдещето на ЕС, но и бъдещето на нашите граждани, заяви пред журналисти след срещата вицепремиерът Кунева. Тя подчерта, че интересите на гражданите трябва да намерят политически решения. Основните сфери на сътрудничество ще са сигурност на границите, миграция, социалната политика и бъдещето на ЕС. В областта на икономиката двете страни поставиха акцент върху премахването на бариерите и по-успешното привличане на международния бизнес в държавите от ЕС. Във фокуса на триото ще бъдат също процесите след Брекзит и многогодишната финансова рамка на Съюза.

Вицепремиерът Кунева и министър Курц обсъдиха и двустранното политическо и икономическо сътрудничество. Австрия е вторият по големина инвеститор в България и това е най-сигурния знак за отличните отношения между нашите две държави, подчерта Меглена Кунева.

 

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.