Вие сте тук

Финанси

Правилата на ЕС за възнагражденията на кредитните институции и инвестиционните посредници работят, но е необходимо поясняване на принципа за пропорционалност

четвъртък, 28 Юли, 2016 - 14:39

Европейската комисия публикува днес доклад относно правилата за възнагражденията на кредитните институции и инвестиционните посредници.

В него се констатира, че правилата за възнагражденията като цяло са ефективен инструмент за ограничаване на прекомерното поемане на рискове и проявата на недалновидност. Точно това бяха и причините, поради които тези правила бяха въведени непосредствено след финансовата криза.

ЕК предлага правила за данъчна прозрачност за многонационални дружества

сряда, 13 Април, 2016 - 11:14

Европейската комисия предлага да бъдат въведени изисквания за публично отчитане за най-големите дружества, работещи в ЕС. Новите правила ще дадат възможност за по-голяма прозрачност в областта на корпоративните данъци.

Предложението се основава на работата на Комисията в областта на борбата с избягването на данъци от дружества в Европа, което според оценки води до загуби на данъчни приходи за държавите от ЕС в размер на 50-70 млрд. евро годишно.

ЕК прие оценки за макроикономическите дисбаланси в европейските икономики

четвъртък, 26 Февруари, 2015 - 10:04

Кризата с КТБ е основна причина България да бъде поставена сред страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, които изискват специален мониторинг от Брюксел. Това обясниха експерти от Европейската комисия, след като тя постави страната ни в нова, по-рискова категория. Решението е в рамките на така наречения „европейски семестър” за координация на икономическите политики, предаде БНР.

БНБ иска промени в Наказателния кодекс

понеделник, 30 Юни, 2014 - 16:04

Българската народна банка предложи Наказателният кодекс да се допълни, за да се санкционират хората, които разпространяват невярна или заблуждаваща информация за банковата система.  Текстът е изпратен до председателя Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, съобщава БНТ.

Предложението гласи следното:

В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:

БНБ: Българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно

петък, 27 Юни, 2014 - 12:36

БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Това се казва в специално изявление на Българска народна банка.

Subscribe to Финанси