Вие сте тук

Москва уважи резултатите от референдума в Източна Украйна

Дата на публикуване: 
понеделник, 12 Май, 2014 - 17:36
Тема: 

Москва обяви, че уважава резултатите от референдумите и изрази надежда, че волята на Донецка и Луганска област ще бъде изпълнена по мирен начин, съобщава БНТ.

В Русия внимателно проследиха подготовката и провеждането на референдумите и с уважение се отнасят към проявената от населението воля, съобщи пресслужбата на Кремъл, като изрази надежда, че резултатите от допитването ще бъдат реализирани по цивилизован начин, без насилие и чрез диалог между представителите на Киев, Донецк и Луганск.

В интерес на организирането на този диалог Москва приветства всяка посредническа инициатива, включително по линията на ОССЕ, посочва пресслужбата на руския президент.

В Кремъл отбелязват също така високата избирателна активност и същевременно осъждат насилието, довело до човешки жертви. Коментирайки референдумите, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев безуспешно се е опитал да провали гласуването, като е използвал армията и радикалните ултранационалисти. Изходът от кризата, според първия руски дипломат, е в прекия диалог между Киев и неговите опоненти.

Руският президент Владимир Путин ще определи своето отношение към гласуването в Югоизточна Украйна, след като бъдат известни официалните резултати, обяви неговият говорител Дмитрий Песков.