Вие сте тук

1 милиард евро помощ от ЕС за Украйна

Дата на публикуване: 
вторник, 13 Май, 2014 - 12:00
Тема: 

Европейският съюз ще отпусне на Украйна финансова помощ в размер на 1 милиард евро, съобщава БНТ. Днес, 13 май, временният украински премиер Арсений Яценюк заминава за Брюксел, за да обсъди с представители на Европейската комисия проблема с доставките на газ.

След като вчера европейските министри на външните работи разшириха списъка със санкционираните лица и фирми заради анексирането на Крим, Канада също обяви нови санкции срещу отделни украинци и руснаци. В списъка е и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Русия осъди разширяването на санкциите. Според Москва логиката им е антируска и порочна. Междувременно, Държавната дума на Русия обяви, че ще се обърне към международната общност заради заплахата от хуманитарна катастрофа. След референдумите за независимост, обстановката в източните части на Украйна остава напрегната. Ръководството на Донецката народна република обяви, че ще  проведе преговори за обединение с колегите си от Луганска област. Според съпредседателят на републиката, обаче, все още е рано да се говори за присъединяване към Русия.