Вие сте тук

Премиерът Борисов и председателят на ПЕС Станишев се обединиха в името на приемането на България в Шенген

Дата на публикуване: 
четвъртък, 12 Февруари, 2015 - 14:34
Тема: 

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на ПЕС Сергей Станишев се обединиха в името на приемането на България в Шенген, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. Борисов и Станишев разговаряха тази сутрин в Постоянното представителство на България в Брюксел, за да координират общи действия за незабавно поставяне пред европейските лидери на въпроса за приемането на страната ни в Шенген. Двамата се разбраха да поставят въпроса за присъединяването на България в Шенгенското пространство на подготвителните срещи на двете политически семейства – ЕНП и ПЕС, преди заседанието на Европейския съвет.

„Имаме обща позиция за Шенген. България изпълни всички критерии за приемането на страната ни в Шенген“, заяви премиерът Борисов след срещата.

„Докато съществува тази Берлинска стена в ЕС, няма да има обща ефективна сигурност и след като България е изпълнила своите изисквания, както казват Европейската комисия и Европейският парламент, е редно и е време да станем член на Шенген“, заяви председателят на ПЕС Станишев.

В същото време на страницата на вицепремиера по европейски въпроси Мегелена Кунева във Facebook се появи статия за срещата между Борисов и Станишев, с коментар, явно от вицепремиера: "Радвам се, че за няколко месеца успяхме да превърнем влизането в Шенген в общонационална кауза, която да може да обедини политически опоненти. Надявам се всяка европейска и важна за страната тема да бъде разглеждане по този начин и с общи усилия да вървим напред"

Премиерът Борисов и Сергей Станишев се обединиха и около позицията, че България е пряко заинтересована от намирането на дипломатическо и мирно решение за изход от кризата около Украйна.

В дневния ред на Европейския съвет в Брюксел днес е и темата за антитерористичните мерки в ЕС.