Вие сте тук

Продължават усилията за постигане на мир в Украйна

понеделник, 16 Февруари, 2015 - 09:39
Тема: 

"Нормандската четворка" е решена да приложи всички усилия за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Това съобщи пресслужбата на германското правителство след вчерашната телефонна конференция между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция, предаде БНР.

Участниците приветстваха факта, че примирието се спазва като цяло, но продължаващите боеве, особено около град Дебалцево, предизвикват сериозно безпокойство, се казва в изявление на пресслужбата.

Четиримата лидери са решени да работят за пълно прилагане на примирието. Като следваща стъпка, от вторник трябва да започне договореното изтегляне на тежките въоръжения, изтъква германското правителство.

Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, обаче възнамеряват да отстояват извънблоковия статут на Украйна. Това предаде агенция "Новости", като цитира съвместно заявление на политическите представители на двете републики - Денис Пушилин и Владислав Данейго.

Всяко сближаване на Киев с НАТО или какъвто и да било друг антируски военен съюз е неприемливо за нас. В такъв случай незабавно ще прекратим взаимодействието си с Киев и ще считаме минските споразумения за нищожни, се посочва в документа.

Междувременно се разбра, че гласуването в Съвета за сигурност на ООН на проект за резолюция за Украйна в подкрепа на минските договорености се отлага. Във внесения от Русия документ са предложени поправки, съобщиха дипломати от страните членки на съвета. Текстът трябваше да бъде гласуван в неделя.

Консултациите продължават и има вероятност да постигнем договореност на даден етап, но няма никакви гаранции, че това ще стане, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант.

Генералният секретар на Обединените нации Бан Ки Мун приветства споразумението за прекратяване на бойните действия в Украйна, но изрази безпокойство във връзка с информацията за сблъсъци в Дебалцево.

В днешния официалния вестник на Европейския съюз са публикувани имената на нови 19 физически и 9 юридически лица, които, според Брюксел, са отговорни за дестабилизацията на Украйна. Сред тях е и Иосиф Дaвыдович Кобзон, член на Държавната дума и популярен изпълнител в Русия. Посещавал е т.нар. Донецка народна република и по време на посещението си е правил изявления в подкрепа на сепаратистите. Освен това е бил назначен за почетен консул на т.нар. „Донецка народна република“ в Руската федерация (Йосиф Кобзон е бил част и от предизборните страсти в България. На евроизборите миналата година Кобзон е участвал е в предизборен концерт на ПП "Атака" и е подкрепил кандидата на БСП за евродепутат Александър Симов по време на концерта си в Пловдив, наричайки го "моя приятел Сашо"). Целият списък може да видите тук http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2015.040.01.0007.01.BUL


По информация на агенция "Новости", сред тях са руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, двама високопоставени служители на военното ведомство и двама депутати от Държавната дума. Останалите 14 души са украински граждани. Юридическите лица са предимно неправителствени организации от Източна Украйна.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.