Вие сте тук

Продължават усилията за постигане на мир в Украйна

Дата на публикуване: 
понеделник, 16 Февруари, 2015 - 09:39
Тема: 

"Нормандската четворка" е решена да приложи всички усилия за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Това съобщи пресслужбата на германското правителство след вчерашната телефонна конференция между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция, предаде БНР.

Участниците приветстваха факта, че примирието се спазва като цяло, но продължаващите боеве, особено около град Дебалцево, предизвикват сериозно безпокойство, се казва в изявление на пресслужбата.

Четиримата лидери са решени да работят за пълно прилагане на примирието. Като следваща стъпка, от вторник трябва да започне договореното изтегляне на тежките въоръжения, изтъква германското правителство.

Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, обаче възнамеряват да отстояват извънблоковия статут на Украйна. Това предаде агенция "Новости", като цитира съвместно заявление на политическите представители на двете републики - Денис Пушилин и Владислав Данейго.

Всяко сближаване на Киев с НАТО или какъвто и да било друг антируски военен съюз е неприемливо за нас. В такъв случай незабавно ще прекратим взаимодействието си с Киев и ще считаме минските споразумения за нищожни, се посочва в документа.

Междувременно се разбра, че гласуването в Съвета за сигурност на ООН на проект за резолюция за Украйна в подкрепа на минските договорености се отлага. Във внесения от Русия документ са предложени поправки, съобщиха дипломати от страните членки на съвета. Текстът трябваше да бъде гласуван в неделя.

Консултациите продължават и има вероятност да постигнем договореност на даден етап, но няма никакви гаранции, че това ще стане, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант.

Генералният секретар на Обединените нации Бан Ки Мун приветства споразумението за прекратяване на бойните действия в Украйна, но изрази безпокойство във връзка с информацията за сблъсъци в Дебалцево.

В днешния официалния вестник на Европейския съюз са публикувани имената на нови 19 физически и 9 юридически лица, които, според Брюксел, са отговорни за дестабилизацията на Украйна. Сред тях е и Иосиф Дaвыдович Кобзон, член на Държавната дума и популярен изпълнител в Русия. Посещавал е т.нар. Донецка народна република и по време на посещението си е правил изявления в подкрепа на сепаратистите. Освен това е бил назначен за почетен консул на т.нар. „Донецка народна република“ в Руската федерация (Йосиф Кобзон е бил част и от предизборните страсти в България. На евроизборите миналата година Кобзон е участвал е в предизборен концерт на ПП "Атака" и е подкрепил кандидата на БСП за евродепутат Александър Симов по време на концерта си в Пловдив, наричайки го "моя приятел Сашо"). Целият списък може да видите тук http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2015.040.01.0007.01.BUL


По информация на агенция "Новости", сред тях са руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, двама високопоставени служители на военното ведомство и двама депутати от Държавната дума. Останалите 14 души са украински граждани. Юридическите лица са предимно неправителствени организации от Източна Украйна.