Вие сте тук

Украйна не провежда масова мобилизация на българи

Дата на публикуване: 
понеделник, 16 Февруари, 2015 - 14:53
Тема: 

Украинският външен министър Павло Климкин обвини от София проруските сепаратисти в Донбас, че не спазват примирието. Той опроверга информациите за масова военна мобилизация на етнически българи в Украйна, съобщава БНР.

Украинстите въоръжени сили стриктно спазват режима на спиране на огъня, заяви Павло Климкин, но посочи, че проруските сепаратисти не правят същото:

Регистрирали сме 112 артилерийски обстрела от страна на терористите в Донецк и Луганск за последното денонощие.

Украинският външен министър определи като спекулации твърденията в руски медии, че има непропорционална мобилизация по етнически принцип за набиране на войници в армията на Украйна. Той допълни, че тези спекулации относно етническите българи не са случайни и целят да повлияят българо-украинските отношения, като спомена, че на конференцията в Минск руският външен министър Лавров също е повдигнал въпроса.

Климкин цитира данни от последната вълна на мобилизацията: Днес аз имам реални данни, че само 20 украинци от български произход са получили повиквателни от общо 200 хиляди.


Павло Климкин се ангажира да съдейсва за изпращането на българска хуманитарна помощ - храни и лекарства на сънародниците ни, засегнати от войната в Донбас.

Въпросът за мобилизацията на етническите българи в Украйна беше повдигнат първо от министърът на външните работи Даниел Митов: Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България, не само заради географската, езиковата, културната и религиозна близост между нашите два народа, но и заради наличието на голяма българска диаспора в Украйна. Получих уверенията на министър Климкин и затова, че за нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата.

Митов беше категоричен, че при евентуална ескалация на конфликта, България е готова да помогне на сънародниците ни в Украйна максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликт.