Вие сте тук

Дейвид Камерън представя в Брюксел плановете си за реформиране на ЕС

Дата на публикуване: 
четвъртък, 25 Юни, 2015 - 17:01
Тема: 

Миграцията, енергетиката и ситуацията в Гърция обсъдиха премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън, пише в прессъобщение на правителствената пресслужба. Двамата се срещнаха днес в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Те дадоха висока оценка на двустранните отношения и отбелязаха силното политическо доверие между двете правителства.

„Подкрепяме завършването на единния общ пазар в областта на услугите, енергетиката и дигиталния пазар“, заяви по време на разговора премиерът Борисов. Темата бе обсъдена във връзка с предложенията на Великобритания за реформа на ЕС. Министър-председателят на България отбеляза, че намирането на решения на поставените от Великобритания въпроси е от непосредствен интерес и за нашата страна. Той сподели мнението си, че може да бъде приложена регулация в британската социална система, която да ограничи „социалния туризъм“. „Ние държим на силно Обединено кралство в рамките на силен Европейски съюз“, допълни Борисов.

България може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки, стана ясно още по време на срещата.

Министър-председателят на Великобритания прие поканата за официално посещение в страната ни през ноември тази година.

Британският премиер ще представи своите планове за реформиране на Европейския съюз (ЕС) на започващата среща на Европейския съвет в Брюксел, съобщава БНР. При пристигането си за консултациите Камерън посочи:

Днес се отбелязва ключов етап в процеса, в който твърдим, че е правилно Великобритания да поиска предоговаряне (на отношенията с Европа) и провеждането на референдума (за членството ѝ в ЕС). Така можем да се изправим срещу притесненията на британските граждани за Европа и да се уверим, че британците имат последната дума дали да останем или да напуснем реформирания ЕС.

Въпреки очакванията на Камерън за подробно разглеждане на въпроса за предоговарянето на британско-европейските отношения, гръцката криза и миграцията най-вероятно ще засенчат тази тема.