Вие сте тук

Гръцката брегова охрана е спасила 1417 имигранти за три дни

Дата на публикуване: 
понеделник, 10 Август, 2015 - 13:54
Тема: 

Гръцката брегова охрана е спасила над 1 400 имигранти в близо 60 издирвателни и спасителни операции край няколко гръцки острова в източната част на Егейско море през последните три дни, предаде Асошиейтед прес, като се позова на гръцките власти, цитирана от БТА.

Десетки хиляди, много от които бежанци от войната и конфликта в Сирия и Афганистан, пътуват от турския бряг до близките гръцки острови в малки надуваеми лодки. По-голямата част от тях след това се запътват към континенталната част на Гърция и оттам се опитват да достигнат до богати страни от Европейския съюз, като вървят пеш през Балканите от северна Гърция или се качват на пътуващи за Италия фериботи.

1417 имигранти са били спасени от петък сутринта до понеделник сутринта. Те са били прибрани от морето в 59 отделни инцидента край бреговете на остров Лесбос, Хиос, Самос, Агатониси и Кос, заяви бреговата охрана.

Тези цифри не включват стотици други имигранти, които успяват да стигнат до бреговете на островите сами и отиват в главните градове, за да се предадат на местните власти и да получат регистрационни документи.