Вие сте тук

Кристалина Георгиева: Необходима е реформа на системата за хуманитарна помощ

петък, 16 Октомври, 2015 - 10:20

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова за реформа на системата за хуманитарна помощ в интервю за швейцарския всекидневник „Тан“, цитирано от БНР.

Георгиева подчертава, че системата за финансиране на хуманитарните операции е на ръба на банкрута. По думите ѝ страните никога не са били по-щедри, но и никога не е имало по-голяма нужда от финансиране на хуманитарни операции. Еврокомисията е увеличила повече от два пъти помощта си за бежанците, която ще достигне 9,2 милиарда евро за 2015 и 2016 година. 

Климатичните промени причиняват все повече и повече катастрофи и бежански потоци. Преди 20 години имахме една голяма хуманитарна криза наведнъж. В момента трябва да се справяме с четири едновременни кризи от най-високото равнище, посочва Георгиева: в Сирия, в Ирак, в Йемен и в Южен Судан. Успяваме да съберем средства, когато избухне нов конфликт, но проблемът е с финансирането на хуманитарна помощ при проточилите се кризи или за предотвратяването им, допълва тя.

„Необходимо е да се помага на бежанците, но не трябва да се забравя и помощта за страните, които ги приемат. В противен случай неприязънта към бежанците се засилва“, предупреждава Георгиева.

Трябва да се засили и помощта за развитието, а развиващите се страни трябва да станат редовни вносители – особено тези от мюсюлманския свят. Ако един процент от милостинята, един от петте стълба на исляма, служеше за хуманитарна помощ, това щяха да са 6 милиарда долара годишно, посочва Георгиева.

Кризата с бежанците показва, че ЕС и Турция са взаимозависими. Но в замяна на усилията си турците искат да предоговорят отношенията си с Европа, подчертава българският еврокомисар.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.