Вие сте тук

ЕС задейства механизма за съвместна защита

вторник, 17 Ноември, 2015 - 16:05

По молба на Франция ЕС днес задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщава БТА, цитирана от bTV.  Това е най-вече политически акт, поясни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

 

Задействаният чл. 42.7 от Договора за ЕС гласи: „В случай, когато държава-членка стане обект на въоръжено нападение на нейната територия, другите държави-членки са задължени да ѝ окажат помощ и съдействие с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на Организацията на обединените нации. Това не засяга специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки.”

Предвижда се, че в такива случаи останалите държави от ЕС имат задължението да окажат съдействие с всички възможни средства на тяхно разположение.

Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.

Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС.

Франция не е поискала от НАТО задействането на чл. 51 от Вашингтонския договор, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Този текст от договора посочва, че въоръжено нападение срещу една или повече държави от НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички от алианса и при такова нападение ще се окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни с незабавни действия, включително с използването на въоръжени сили.

В същото време американският държавен секретар Джон Кери, който пристигна на необявено посещение в Париж, каза днес, че до няколко седмици може да бъде постигнато прекратяване на огъня между сирийското правителство и опозицията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кери заяви пред репортери в резиденцията на американския посланик във Франция, че прекратяването на огъня, предвидено в договорения в събота във Виена политически процес, ще помогне в усилията за борба с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите в Париж, както и за спиране на конфликта в Сирия.

"Това е колосална стъпка", каза американският държавен секретар, който пристигна в Париж, за да покаже солидарност с Франция след терористичните нападения от миналата седмица, при които бяха убити 129 души.

"Ако успеем да постигнем това, то отваря възможност за цял куп неща. Може би сме на няколко седмици от възможността за голям преход в Сирия и не мисля, че достатъчно хора непременно го забелязват. Но това е реалността", заяви той.

"Не говорим за месеци, говорим за седмици, както се надяваме", каза Кери.

Очаква се Саудитска Арабия да бъде домакин на среща на сирийски опозиционни фигури до средата на декември, на която те трябва да постигнат съгласие за делегация, която да бъде пратена за преговори с представители на сирийското правителство. Щом започнат тези преговори, трябва да влезе в сила прекратяване на огъня, предвижда споразумението от Виена.

Подобно прекратяване на огъня ще даде възможност на страните, подкрепящи различни фракции в Сирия, да се съсредоточат повече върху "Ислямска държава", за която не се предвижда да се отнася примирието.

Кери каза също, че от събитията в Париж ще последва още по-високо ниво на бдителност и по-голямо сътрудничество.

Държавите от ЕС и НАТО подкрепят Франция, много от тях предложиха помощ. Държави от НАТО са основни участници в коалицията срещу "Ислямска държава" (ИДИЛ), отбеляза Столтенберг.

Той призова Русия да се присъедини към усилията за постигането на политическо решение в Сирия и за борба с ИДИЛ, а не в полза на режима на президента Башар Асад. По неговите думи Русия може да играе конструктивна роля в Сирия, но досега военната намеса на Москва там не е насочена достатъчно към "Ислямска държава


1. Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.