Вие сте тук

ЕС задейства механизма за съвместна защита

Дата на публикуване: 
вторник, 17 Ноември, 2015 - 16:05

По молба на Франция ЕС днес задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщава БТА, цитирана от bTV.  Това е най-вече политически акт, поясни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

 

Задействаният чл. 42.7 от Договора за ЕС гласи: „В случай, когато държава-членка стане обект на въоръжено нападение на нейната територия, другите държави-членки са задължени да ѝ окажат помощ и съдействие с всички средства, с които разполагат, в съответствие с член 51 от Устава на Организацията на обединените нации. Това не засяга специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои държави-членки.”

Предвижда се, че в такива случаи останалите държави от ЕС имат задължението да окажат съдействие с всички възможни средства на тяхно разположение.

Сътрудничеството в тази посока следва да се извършва чрез НАТО. Предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

Според клаузата за солидарност държавите от ЕС действат заедно в случай на терористично нападение или при бедствие, причинено от човешка намеса. Предвижда се ЕС да мобилизира всякакви средства, включително военни, за да предотврати терористично нападение; за да предпази демократичните институции; за да подкрепи властите на държавата, станала жертва на терористичен удар, когато това бъде по искане на тези власти.

Днешното решение е взето единодушно на заседанието на Съвета на ЕС по отбрана, уточни Могерини. По нейните думи предстои Франция да уточни от какво има нужда и да договори помощта с отделните държави от ЕС.

Франция не е поискала от НАТО задействането на чл. 51 от Вашингтонския договор, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Този текст от договора посочва, че въоръжено нападение срещу една или повече държави от НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички от алианса и при такова нападение ще се окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни с незабавни действия, включително с използването на въоръжени сили.

В същото време американският държавен секретар Джон Кери, който пристигна на необявено посещение в Париж, каза днес, че до няколко седмици може да бъде постигнато прекратяване на огъня между сирийското правителство и опозицията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кери заяви пред репортери в резиденцията на американския посланик във Франция, че прекратяването на огъня, предвидено в договорения в събота във Виена политически процес, ще помогне в усилията за борба с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите в Париж, както и за спиране на конфликта в Сирия.

"Това е колосална стъпка", каза американският държавен секретар, който пристигна в Париж, за да покаже солидарност с Франция след терористичните нападения от миналата седмица, при които бяха убити 129 души.

"Ако успеем да постигнем това, то отваря възможност за цял куп неща. Може би сме на няколко седмици от възможността за голям преход в Сирия и не мисля, че достатъчно хора непременно го забелязват. Но това е реалността", заяви той.

"Не говорим за месеци, говорим за седмици, както се надяваме", каза Кери.

Очаква се Саудитска Арабия да бъде домакин на среща на сирийски опозиционни фигури до средата на декември, на която те трябва да постигнат съгласие за делегация, която да бъде пратена за преговори с представители на сирийското правителство. Щом започнат тези преговори, трябва да влезе в сила прекратяване на огъня, предвижда споразумението от Виена.

Подобно прекратяване на огъня ще даде възможност на страните, подкрепящи различни фракции в Сирия, да се съсредоточат повече върху "Ислямска държава", за която не се предвижда да се отнася примирието.

Кери каза също, че от събитията в Париж ще последва още по-високо ниво на бдителност и по-голямо сътрудничество.

Държавите от ЕС и НАТО подкрепят Франция, много от тях предложиха помощ. Държави от НАТО са основни участници в коалицията срещу "Ислямска държава" (ИДИЛ), отбеляза Столтенберг.

Той призова Русия да се присъедини към усилията за постигането на политическо решение в Сирия и за борба с ИДИЛ, а не в полза на режима на президента Башар Асад. По неговите думи Русия може да играе конструктивна роля в Сирия, но досега военната намеса на Москва там не е насочена достатъчно към "Ислямска държава


1. Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.