Вие сте тук

Предстоят тежки разговори между Давутоглу и лидерите на ЕС

петък, 18 Март, 2016 - 09:57

Лидерите на ЕС се договориха за единна позиция по миграционната сделка с Турция. В петък те ще представят предложенията си на премиера Ахмет Давутоглу за окончателно подписване на споразумението. То обаче все още не е сигурно, коментира БНР.

От Турция се иска да приема обратно всички бъдещи мигранти, които пътуват с лодки от турския бряг до островите в Гърция, според предложения план. Турция трябва да вземе всички необходими мерки, за да пресече отварянето на нови морски или сухопътни маршрути на нелегална имиграция към границите на ЕС, в това число и българската, пише още в проектотекста. За всеки сириец, върнат в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преместван от Турция в ЕС.

От своя страна турският премиер Ахмет Давутоглу ще поиска при срещата си в европейските лидери в петък в Брюксел да се съгласят да се отворят нови глави в преговорите на Анкара за членство в ЕС, предаде „Ройтерс“, цитирана от Агенция Фокус.

„ЕС трябва да види голямата картина. Има няколко споразумения по процеса на присъединяването на Турция. Ние вече сме изпълнили началните критерии по много от главите и смятаме, че има много стъпки за отварянето на тези глави и ние все още чакаме“, каза официалният представител.

18 хиляди места в Европа ще се разкрият за доброволно заселване на сирийци по квотна схема, одобрена миналото лято. Според нея на България се падат 50 души. Ако капацитетът се изчерпа, Съюзът предлага резерв от още 54 хиляди места за разпределяне на бежанци.

Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. В замяна ЕС обещава да премахне визовите изисквания за нейните граждани не по-късно от края на юни, при условие че Анкара изпълни всички 72 формални критерии, които вече са заложени.

Щом обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците свършат, Брюксел ще плати още 3 милиарда до края на 2018 година, коментира БНР.

На турските власти се обещава отварянето на нови преговорни глави за членство "възможно по-скоро". Остава неизвестно обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на това:

Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него ние нищо не можем да направим, заяви пред журналисти Никос Анастасиадис. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища.

Предстои тежък разговор с турския министър-председател Ахмет Давутоглу, който може да продължи през целия втори ден от срещата.

Не мога да ви гарантирам щастлив завършек, призна президентът на Франция Франсоа Оланд.

А българският премиер Бойко Борисов готви своя план Б, ако няма споразумение:

„Затова харча толкова пари за ограждения и за армия, за техника, за жандармерия и за тези всички мерки, които сме предприели на границата. За да има план Б“.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европейският съюз трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите граници. Според нея разселването на мигранти от турска територия може да започне броени дни след първите депортирания от Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче посочи, че страната му се нуждае поне от няколко седмици, за да се подготви.

Високопоставен представител на Евросъюза посочи като основен проблем пред планираните депортации липсата на правни гаранции в Турция за статута на мигрантите, които не са сирийци. Меркел поиска от Анкара да изпълни международните стандарти за закрила на тези хора.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.