Вие сте тук

Борисов: ​България се готви за тежък проблем с бежанците

Дата на публикуване: 
петък, 22 Юли, 2016 - 12:21
Тема: 

България се готви за тежък проблем с бежанците. Всеки ден във вътрешността на страната службите залавят 150-200 души.Това каза премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. По думите му се усеща раздвижване по българо-турската граница.

Премиерът Бойко Борисов е поканен на среща с турския президент Ердоган на 24 август. На 26 август пък му предстои посещение в Германия, заедно с румънския президент, по покана на германския канцлер Ангела Меркел.

„Много внимателно трябва да се говори по темата, защото по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България. Трябва да сме внимателни”, каза Борисов в отговор на въпрос има ли рискове пред страната като отражение на случващото се в Турция.

„Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, трябва да им кажа, че и армия, и полиция, и жандармерията, и най-големите им началници – всички работят и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна”, заяви Борисов.

„Усеща се раздвижване от другата страна на границата, движат се бежанци. Всеки ден във вътрешността на страната залавяме по 150-200 мигранти”, допълни той.

"Границата ни с Гърция с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. Затова вчера решихме да изпратим жива сила на места, където няма ограда и не са обхванати от термокамерите", съобщи Борисов.

„За съжаление, от споразумението между Турция и ЕС почти нищо не се изпълнява”, коментира още той.

"Забелязвате отношенията с ЕС са вече декларативни – Федерика Могерини и Йоханес Хан казват, това е недопустимо, турската страна отговаря, че това не е тяхна работа. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри", отбеляза той.

„Има тревога в Европа по отношение на всичко, което се случва. Конфликтът и в Украйна и Крим не е спрял, там също има терористи, убийства. Ние сме в момента в петоъгълник, по-сложен от Бермудския триъгълник”, добави още Борисов. 

Той каза още, че през последните дни отново руски самолети наближават въздушното ни пространство през Черно море.

„Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент... Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат”, заяви премиерът.