Вие сте тук

Давутоглу: Сближаването на Турция и Русия е естествено и необходимо

Дата на публикуване: 
сряда, 27 Юли, 2016 - 16:18

Сближаването на Турция и Русия е естествено и необходимо, заяви за телевизия НТВ бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от ТАСС.

Давутоглу каза, че смята за верен курса на възстановяване на нормалните отношения между двете страни, които рязко се влошиха, след като през ноември миналата година турски сили свалиха руски бомбардировач, изпълняващ задачи в Сирия. Той добави, че принос за разрешаване на кризата в отношенията са внесли консултации с Казахстан и Азербайджан, коментира БТА.

Давутоглу, който по времето на инцидента със самолета беше премиер, изясни някои аспекти на ситуацията. Той обясни, че след 2012 г., когато в Сирия бе свален турски самолет, Анкара е изменила правилата за реакция на заплахи и тези правила са били обновени през октомври миналата година. По неговите думи, по-рано за заплаха се е считало всяко приближаване на сирийската авиация до границата, а от октомври - всеки приближил се до границата летателен апарат. Давутоглу каза, че Русия е била предупредена за тази заповед.

Бившият премиер добави, че едва след инцидента са му съобщили, че има голяма вероятност сваленият самолет да е руски, като отново подчерта, че свалянето му е било изключително въпрос на защита на въздушното пространство на страната в рамките на правилата за реагиране.