Вие сте тук

Борисов: С Гърция имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери

Дата на публикуване: 
понеделник, 1 Август, 2016 - 15:42

Всички министри и от България и Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, предаде БНТ.

 „Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, заяви Борисов. Той допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката.

„Регионалното министерство направи много, за да се съединят двете държави. Всички министри и от двете страни полагат огромни усилия тази територия - на България и Гърция да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет“, подчерта българският премиер. „Ние не насочваме нашето внимание към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитаме всички рискове, които има за нас“, отбеляза той.

„Затова съм много доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък. Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, че още през септември ще направим двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата.

В същото време по отношение на проблема, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, ще направим нашите системи за предупреждение, както и 80% от язовирите само да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим“, допълни още премиерът Борисов.

 България и Гърция са образец за конструктивно сътрудничество, за лансиране на мира и стабилността в региона, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. Независимо че сме от различни политически семейства, имаме единомислие във всички критични сфери, изтъкна Бойко Борисов и добави, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев е поканен на официалния обяд.

В изявлението си след разговорите гръцкият премиер отбеляза като централен въпрос енергийното сътрудничество между двете страни, изграждането на нови коридори за транспортиране на природен газ, съобщава БТА. Вертикалният конектор е основна точка, която ще укрепи позицията на двете страни на енергийната карта. Ципрас е информирал, че в Гърция се разглежда създаването на енергиен хъб. Днес е обсъдена възможността за железопътна връзка между пристанищата в Бургас и Александруполис. Премиерът Борисов отбеляза добре развитата ни газопреносна мрежа и изтъкна, че чрез нея Гърция също ще бъде транзитна страна, а България чрез интерконектора ще им помага, ако се развият коридорите в друга посока да имат капацитет. Двете страни са договорили обща програма за действие в сферата на туризма.

"На фона на случващото се в Близкия изток и в региона е необходимо икономическите и политическите ни отношения и интеграцията между България и Гърция да се задълбочат." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с гръцкия си колега Йоргос Статакис, министър на икономиката, развитието и туризма на Република Гърция, в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на двете страни, съобщава пресцентърът на Министерството на икономиката.

Търговските ни отношения са динамични, потенциалът на двата пазара предполага по-високи показатели както за износ на български стоки към Гърция, така и за вноса на гръцки стоки в България, е добавил Лукарски.

Статакис е посочил, че предстои много да се направи за засилване на икономическите връзки, и се е съгласил, че търговският обмен може да бъде увеличен значително. По думите му в България има големи гръцки инвестиции, но напоследък се наблюдава и обратният процес - има засилен интерес на български фирми към Гърция. Според него има много възможности в областта на туризма и особено в областта на инфраструктурата, за чието развитие трябва да се работи усилено.

Йоргос Статакис подписа и Съвместна програма за действие за периода 2016 - 2018 г. в областта на туризма с министъра на туризма Николина Ангелкова. Това стана в рамките на междуправителственото заседание, което се състоя днес в София. По-рано двамата имаха и двустранна среща, съобщава пресцентърът на  Министерството на туризма.

"Традиционно България посреща много гръцки туристи и много българи избират Гърция за своята почивка. Затова е от взаимен интерес да задълбочим сътрудничеството си и да имаме още повече съвместни инициативи", е казала министър Ангелкова.