Вие сте тук

Борисов: С Гърция имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери

понеделник, 1 Август, 2016 - 15:42

Всички министри и от България и Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, предаде БНТ.

 „Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, заяви Борисов. Той допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката.

„Регионалното министерство направи много, за да се съединят двете държави. Всички министри и от двете страни полагат огромни усилия тази територия - на България и Гърция да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет“, подчерта българският премиер. „Ние не насочваме нашето внимание към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитаме всички рискове, които има за нас“, отбеляза той.

„Затова съм много доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък. Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, че още през септември ще направим двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата.

В същото време по отношение на проблема, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, ще направим нашите системи за предупреждение, както и 80% от язовирите само да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим“, допълни още премиерът Борисов.

 България и Гърция са образец за конструктивно сътрудничество, за лансиране на мира и стабилността в региона, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. Независимо че сме от различни политически семейства, имаме единомислие във всички критични сфери, изтъкна Бойко Борисов и добави, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев е поканен на официалния обяд.

В изявлението си след разговорите гръцкият премиер отбеляза като централен въпрос енергийното сътрудничество между двете страни, изграждането на нови коридори за транспортиране на природен газ, съобщава БТА. Вертикалният конектор е основна точка, която ще укрепи позицията на двете страни на енергийната карта. Ципрас е информирал, че в Гърция се разглежда създаването на енергиен хъб. Днес е обсъдена възможността за железопътна връзка между пристанищата в Бургас и Александруполис. Премиерът Борисов отбеляза добре развитата ни газопреносна мрежа и изтъкна, че чрез нея Гърция също ще бъде транзитна страна, а България чрез интерконектора ще им помага, ако се развият коридорите в друга посока да имат капацитет. Двете страни са договорили обща програма за действие в сферата на туризма.

"На фона на случващото се в Близкия изток и в региона е необходимо икономическите и политическите ни отношения и интеграцията между България и Гърция да се задълбочат." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с гръцкия си колега Йоргос Статакис, министър на икономиката, развитието и туризма на Република Гърция, в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на двете страни, съобщава пресцентърът на Министерството на икономиката.

Търговските ни отношения са динамични, потенциалът на двата пазара предполага по-високи показатели както за износ на български стоки към Гърция, така и за вноса на гръцки стоки в България, е добавил Лукарски.

Статакис е посочил, че предстои много да се направи за засилване на икономическите връзки, и се е съгласил, че търговският обмен може да бъде увеличен значително. По думите му в България има големи гръцки инвестиции, но напоследък се наблюдава и обратният процес - има засилен интерес на български фирми към Гърция. Според него има много възможности в областта на туризма и особено в областта на инфраструктурата, за чието развитие трябва да се работи усилено.

Йоргос Статакис подписа и Съвместна програма за действие за периода 2016 - 2018 г. в областта на туризма с министъра на туризма Николина Ангелкова. Това стана в рамките на междуправителственото заседание, което се състоя днес в София. По-рано двамата имаха и двустранна среща, съобщава пресцентърът на  Министерството на туризма.

"Традиционно България посреща много гръцки туристи и много българи избират Гърция за своята почивка. Затова е от взаимен интерес да задълбочим сътрудничеството си и да имаме още повече съвместни инициативи", е казала министър Ангелкова.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.